Clarice DINU
Raluca ION
6457 vizualizări 9 mai 2012

PDL cere demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, susţinând că o mare parte a operei sale academice este un plagiat. Preşedintele PDL Emil Boc a prezentat un studiu al unui cercetător japonez, despre care a susţinut că a fost copiat de Mang cuvânt cu cuvânt într-o lucrare prezentată la Craiova de acesta. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune că, în cazul în care ministrul Educaţiei nu-şi va da demisia, PDL va depune o moţiune simplă împotriva lui Mang.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI LUCRAREA LUI IOAN MANG ŞI LUCRAREA PE CARE ACESTA AR FI PLAGIAT-O.

"PDL cere demisia ministrului Educaţiei pentru că întreaga sa operă este un plagiat. Nu are ce căuta la ministerul Educaţiei. Locul domniei sale este în altă parte, nu acolo", a declarat Emil Boc

Totodată, Boc a prezentat, în sprijinul afirmaţiei sale, fragmente din ambele lucrări.

În timpul audierilor din comisiile de specialitate, deputata PDL Doiniţa Chircu a spus că există "suspiciuni" că articolele ştiinţifice ale lui Ioan Mang conţin "elemente de plagiat". "Eu am avut aumite suspiciuni, venite din comunicarea cu mediul universitar. Eu sunt absolvent de cibernetică şi am avut şi eu momente în care mi s-a părut, citind articolele domnului Mang (care este profesor universitar la Universitatea Oradea, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei - n.r.), că există suprapuneri. Şi nu puteam să accept ca ministrul Educaţiei să fie un plagiator", a declarat Chircu pentru gândul.

Deputata a spus că "a crezut" în răspunsul pe care Mang l-a dat în comisii. "El a spus că va demisiona în momentul în care acuzaţiile de plagiat se vor dovedi. Sunt dezamăgită şi pentru că am crezut în răspunusl domniei sale, un răspuns ferm, categoric, dat în Parlamentul României. Astăzi mă alătur şi eu celor care cred că e cazul ca domnul ministru să îşi dea demisia", a mai spus deputata Doiniţa Chircu.

Ioan Mang a comentat acuzaţiile de plagiat care i se aduc. "De 48 de ore nu aud nimic decât acuze de plagiat. E o luptă a celor care au piedrut controlul asupra sistemului educaţional şi sunt disperaţi", a afirmat Mang la A3. El a negat că ar fi copiat lucrarea cercetătorului japonez, aşa cum a spus Emil Boc. "În filozofie, dacă copiezi un paragraf şi nu citezi, e plagiat. În tehnică, Legea lui Ohm, este aceeaşi, nu ai cum să o schimbi de la o lucrare la alta", s-a apărat ministrul Educaţiei.

Citește și: