Clarice DINU
1850 vizualizări 4 mar 2012

UPDATE 20.03 PDL a decis astăzi în Colegiul Director ca Mişcarea Populară să înceapă din teritoriu. Şefii de organizaţii ai democrat-liberalilor au liber să încheie în judeţe alianţe electorale care să garanteze un scor bun la locale. Condiţia este ca acestea să fie sub titulatura Mişcarea Populară la care se adaugă judeţul respectiv. De asemenea, sigla va fi o inimă pe fond verde. 

În paralel, conducerea PDL va negocia un protocol la nivel naţional cu UNPR, ceea ce va presupune susţinerea de candidaţi comuni.

"PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă electorală pentru alegerile locale. PDL lasă la latitudinea organizaţiilor judeţene să decidă dacă încheie alianţe electorale judeţene sau locale cu formaţiunile politice cu care colaborează la nivel locale. Alianţa va avea denumirea de Mişcarea Populară pentru judeţul respectiv, sigla inima şi culoarea verde", a declarat la finalul reuniunii preşedintele PDL, Emil Boc.

Cât priveşte decizia de a încheia un protocol la nivel naţional cu UNPR, liderul democrat-liberal a precizat că acest lucru este justificat de "relaţia privilegiată" pe care PDL o are cu Uniunea lui Gabriel Oprea.

"Având în vedere relaţia privilegiată cu UNPR în actul de guvernare, PDL va încheia un protocol de susţinere, cu UNPR. Este un protocol de susţinere reciprocă la locale, în condiţiile pe care conducerile celor două partide le vor discuta în perioada următoare", a spus Boc.


PDL face astăzi planul pentru locale. Pe masa şefilor de organizaţii şi a liderilor de la centru, reuniţi în Colegiul Director, schiţa de atac electoral pentru iunie include două variante: formalizarea unei construcţii de dreapta - Mişcarea Populară sau o temporizare a acestui demers în sensul lăsării la latitudinea oamenilor din teritoriu a alianţelor pentru primele alegeri ale acestui an, urmând ca în perspectiva parlamentarelor din noiembrie să se oficializeze construcţia care să menţină PDL în cărţi în perspectiva viitoarei guvernări. 

Părerile liderilor democrat-liberali sunt împărţite. Dacă iniţial majoritatea pedeliştilor reclamau urgenţa unei contraponderi la USL, în ultima perioadă unii dintre ei s-au repliat. După ce în urmă cu o săptămână prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde declara, pentru gândul, că în martie, Mişcarea Populară "va deveni realitate ca alianţă electorală", vineri secretarul general Ioan Oltean a lansat varianta abandonării proiectului, apreciind că o astfel de cosmetizare a democrat-liberalilor nu ar face decât să dea apă la moară adversarilor politici. "Personal, nu am crezut şi nu cred în Mişcarea Populară ca o construcţie politică pentru alegerile din 2012. Probabil că în şedinţa noastră de duminică vom pune capăt, într-un fel sau altul, acestui proiect politic care a ieşit în opinia publică, în mass-media, fără ca PDL să aibă o construcţie proprie în această privinţă. Eu cred că PDL trebuie să se prezinte la alegerile din 2012, cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, cu culoarea pe care o are fiindcă nu am făcut absolut nimic care să ne determine în momentul acesta să avem reţineri faţă de însemnele PDL", a spus Oltean.

De la vârful PDL însă, vicepreşedintele Gabriel Berca a declarat astăzi, pentru gândul, că va susţine formalizarea rapidă a Mişcării Populare.

"Voi susţine un lucru simplu, că România are nevoie de o contrapondere la USL", a spus Berca, care este şi liderul PDL Bacău. El a precizat că a discutat cu primarii din judeţ şi aceştia susţin acest demers: "Am stat de vorbă cu primarii şi poziţia lor asta e".

Cât priveşte momentul lansării noii construcţii politice înainte sau după locale, liderul PDL admite că acest lucru este subiect de dezbatere, însă, din punctul său de vedere, "o platformă se validează prin alegeri".

Adepţii amânării lansării Mişcării Populare merg pe varianta descentalizării deciziei, în sensul încheierii de alianţe electorale în judeţe. Astfel, în condiţiile în care anul acesta nu doar şefii de Consilii Judeţene, ci şi primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, mandatul fiind adjudecat de candidatul care obţine cele mai multe voturi, liderii judeţeni ar avea misiunea să negocieze şi să bată palma pe plan local cu partidele care ar maximiza sanşele pentru PDL.

Udrea: Mi-aş dori să avem susţinerea tuturor forţelor politice care vor să schimbe modul în care este administrată Capitală

În acestă tabără se poziţionează şi şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, care a fost criticată pentru înţelegerea pe care a negociat-o pentru Capitală cu liderul PNG, Gigi Becali.

"Noi avem o majoritate cu PNG, aş fi foarte atentă la exprimările definitive, cu unul sau cu altul nu se fac înţelegeri, oamenii ăştia au în spate un electorat, pe care trebuie să-l respectăm. Au mai mult decât politicieni redutabili astăzi, cât priveşte susţinerea eu mi-aş dori să avem susţinerea tuturor forţelor politice care vor să schimbe modul în care este administrată Capitală, de aceea eu la Bucureşti, noi, ne vom alia cu toate forţele politice care vor asta", a declarat Udrea, la Realitatea tv, excluzând însă o colaborare cu partidul lui Dan Diaconescu.

UNPR, merge singură la locale

Luată în calcul pentru coptarea într-o platformă anti-USL, UNPR va merge singură în alegerile locale, însă, acolo unde cota progresiştilor nu ar permite adjudecarea posturilor de primari sau şefi de CJ, formaţiunea va susţine candidaţii PDL. O astfel de împărţire este la Bucureşti, unde UNPR-iştii Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone vor fi susţinuţi de democrat-liberali la sectoarele 2, respectiv 4, în cazul celorlalte sectoare fiind sprijiniţi candidaţii PDL.

 

 

 

Citește și: