Clarice DINU
Adrian POPESCU
2524 vizualizări 5 feb 2012

Cu planurile date peste cap de Curtea Constituţională care a îngropat subiectul alegerilor comasate, tot mai mulţi pedelişti îl împing pe Emil Boc să ia o decizie chiar dacă aceasta ar însemna şi depunerea mandatului de premier. După semnalul public dat de vicepreşedintele Elena Udrea – “este nevoie de recredibilizare la nivelul Guvernului” – prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a preluat astăzi mesajul. “Cred că este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului, de o împrospătare a lui. (…) Nu ştiu dacă e cazul să se ajungă până acolo (la schimbarea prim-ministrului – n.r.). Discuţiile pe acest subiect vor avea loc în partid şi prim-ministrul este cel care decide”, a spus Anastase, citată de Mediafax.

Berca: "Eu nu sunt dispus să merg în alegeri  ca un partid care a fost deja învins"

O discuţie în partid ar trebui să aibă loc cât mai repede, chiar mâine în şedinţa Biroului Permanent Naţional, spune şi senatorul PDL şi lider al filialei Bacău, Gabriel Berca. “E nevoie de o recredibilizare. Din punctual meu de vedere ar fi nevoie de o mişcare de forţă la nivelul guvernului. Dacă aceasta îl va viza şi pe Emil Boc, depinde de ce va decide majoritatea. Mai mult, eu cred că ar trebui o mişcare de forţă şi la nivelul partidului. Eu nu sunt dispus să merg în alegeri  ca un partid care a fost deja învins”, a declarat Berca, pentru gândul. El a apreciat că Emil Boc s-a expus foarte mult, în vreme ce “alţii din jurul lui” au preferat să stea deoparte. “Eu nu sunt dispus să girez anumite lucruri din partid”, a mai spus el.

"Berceanu: Lucrurile nu trebuie temporizate"

Şi senatorul PDL Radu Berceanu crede că lucrurile în partid trebuie discutate cât mai repede. “Eu cred că PDL trebuie să analizeze cât mai repede situaţia, tot ce a fost în ultima perioadă. Să se facă o analiză şi să se vadă care sunt variantele. Lucrurile nu trebuie temporizate”, a spus Berceanu. Referindu-se la faptul că premierul a spus că “ştie ce are de făcut”, Berceanu a precizat că acest lucru ar trebui să fie lămurit într-o “întâlnire zilele viitoare”.

Scripcaru: "Decizia e una politică, nu se ia la telefon"

La rândul său, vicepreşedintele PDL George Scripcaru spune atunci când vine vorba de o eventuală demisie a lui Emil Boc că este „o decizie politică”, care trebuie să se discute în partid. „Nu ştiu, vedem mâine la şedinţa BPN-ului. Eu nu pot să vorbesc acum despre ce spun unii sau alţii. Decizia e una politică şi nu se ia nici la telefon, nici pe surse. Iar eu n-am participat la nici o discuţie pe tema asta şi nici n-am fost consultat, aşa că deocamdată nu pot să-mi dau cu părerea”, a declarat Scripcaru, pentru gândul.

Pedeliştii fac numărătoarea inversă

Tensiunea din tabăra democrat-liberalilor a crescut în această săptămână pe fondul respingerii de Curtea Constituţională a legii privind comasatele, dar şi a retragerii opoziţiei de la lucrările parlamentului. Cu o majoritate la limita unui singur vor, senatorii PDL au cerut o nouă întâlnire, în primele zile ale săptămânii viitoare, cu Emil Boc şi conducerea partidului pentru a-l forţa pe premier să ia o decizie în privinţa mandatului de premier.

Aceasta ar fi a doua întâlnire cu parlamentarii democrat-liberali din ultima perioadă, săptămâna trecută, în faţa senatorilor şi deputaţilor PDL, Vasile Blaga şi Cezar Preda sugerându-i lui Emil Boc să ia în calcul demisia de la Palatul Victoria, pe fondul nemulţumirilor tot mai mari din partid.

Scenariul în rândurile pedeliştilor este ca în perioada următoare încheierii misiunii FMI în România premierul să-şi depună mandatul, în fruntea unui viitor guvern politic să vină un independent/technocrat. O amânare a deciziei este pusă de pedelişti pe seama faptului că se doreşte o susţinere mai largă a unui astfel de cabinet, luându-se în calcul chiar şi unii liberali şi pesedişti. Mai mult, ei speră ca preşedintele Traian Băsescu să ajungă la o înţelegere chiar şi cu opoziţia în contextul în care România trebuie să introducă în acest an în constituţie prevederea referitoare la deficitul structural, convenit la nivelul UE în acordul de stabilitate fiscală. 
 

Citește și: