Raluca DUMITRIU
54 vizualizări 10 nov 2010

Anastase susţine însă că acest lucru se va face la sugestia PNL, care a cerut clarificarea situaţiilor în care e nevoie de cvorum pentru ca Legislativul să funcţioneze. "Există un set de 6 principii agreate de toţi liderii de grup care presupun modificarea regulamentului", a spus, miercuri dimineaţa, Anastase.

Întrebată de jurnalişti dacă printre aceste principii se află şi modificare re-gulamentului, preşedintele Camerei a răspuns afirmativ şi a adăugat că ea vine la "solicitarea PNL, care a cerut clarificarea momentului în care e nevoie de cvorum". Anastase a spus din nou că nu va demisiona şi că Opoziţia, ca-re a condiţionat moratoriul propus de Traian Băsescu de plecarea ei din fruntea Camerei, nu a înţeles cererea şefului sta-tului: "Moratoriile nu presupun condiţii. Dacă ai un minimum de informaţii, ştii că moratoriul presupune îngheţarea unor conflicte şi reluarea lor după ce obiectivele naţionale sunt îndeplinite". Preşedintele Camerei l-a atacat pe Crin Antonescu, pe care l-a a-cuzat că l-a numit ca înlocuitor al său la PNL pe Mihai Voicu, deputatul însărcinat să numere voturile la dezbaterea Legii pensiilor.

Videanu: "Opoziţia să vină la serviciu!"

Prim-vicepreşedintele Adriean Vi-deanu a precizat, pentru gândul, că PDL vrea să modifice regulamentul astfel în-cât deciziile în Biroul Permanent să se ia cu majoritatea celor prezenţi, nu a numărului total de membri. "Birourile Permanente vor funcţiona cu cei care sunt prezenţi. Opoziţia e majoritară în aceste Birouri şi le blochează activitatea pentru că nu se prezintă. Deciziile se vor lua cu jumătate plus unu din numărul de prezenţi. Să vină acolo unde se iau deciziile", a spus Videanu. El a precizat că, şi la şedinţele de plen, legile organice se aprobă cu majoritatea din numărul total, iar la cele ordinare - cu jumătate plus unu din prezenţi: "Se modifică re-gulamentul astfel încât să facem func-ţionale Birourile Permanente şi să nu mai fie posibile astfel de şantaje. Opoziţia să vină acolo şi să facă scandal, dar să vină la serviciu".

PSD şi PNL se pregătesc de contestaţie la Curte

PDL vizează prin modificarea regu-lamentului ca "în situaţia în care Biroul Permanent nu se întruneşte sau ori de câte ori este nevoie, preşedintele Camerei Deputaţilor va supune plenului programul de lucru şi ordinea de zi în vederea apro-bării". Intenţia democrat-liberalilor de a transfera plenului atribuţiile Biroului Permanent şi de a da puteri sporite pre-şedintelui Camerei, respectiv Robertei Anastase, a fost criticată de PSD. Li-derul social-democrat Victor Ponta a declarat pentru gândul că activitatea Camerei Deputaţilor trebuie condusă de Biroul Permanent, şi nu de şeful forului legislativ. "Probabil că nu se va adopta o asemenea măsură, dar, dacă se întâmplă acest lucru, PSD o va contesta la Curtea Constituţională. Nu cred că UDMR va vota aşa ceva pentru că este un uriaş pericol. Este neconstituţional", a spus Ponta. La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a arătat că şi PNL vrea să conteste propunerea PDL, în cazul în care va fi adoptată, la Curtea Constituţională.

Crin vrea să fie mediator între putere şi opoziţie

La o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a propus un armistiţiu între putere şi opoziţie, liderul liberal Crin Antonescu vrea să-şi asume rolul de mediator şi să rezolve scandalul din Camera Deputaţilor, el transmiţând, miercuri, o scrisoare deschisă lui Emil Boc (PDL), Marko Bela (UDMR), Victor Ponta (PSD) şi Varujan Pambuccian (minorităţi), prin care îi invită la dialog şi propune o primă întâlnire pentru 15 noiembrie. "Atât eu, cât şi colegii mei din PNL considerăm că, în faţa realităţii crunte a României de astăzi, forţele politice trebuie să înceteze războiul politic, chiar dacă acesta le aduce câştiguri: puterii, pentru că se menţine tabloul de control al banului public, opoziţiei, pentru că poate puncta electoral. Avem convingerea că impasul României de astăzi nu poate fi depăşit decât prin dialog real între putere şi opoziţie, dialog care să genereze un plan comun pentru ieşirea României din criza economică şi instituţională", argumentează Antonescu în scrisoare. Invitaţia nu a fost adresată preşedintelui PC, Daniel Constantin, şi nici reprezentanţilor UNPR.

Conducerea Camerei, suspendată din nou din lipsă de cvorum

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a reuşit să se întrunească nici miercuri în cvorum de lucru, din cauza absenţelor, atât din rândul opoziţiei, cât şi din cel al puterii. Roberta Anastase nu a participat la şedinţă pentru ca opoziţia să nu absenteze, delegându-l în locul ei pe vicepreşedintele Ioan Oltean (PDL).

Citește și: