151 vizualizări 28 apr 2010

Proiectul legii iniţiate în 2005 de liberali, printre care şi Mona Muscă, a primit, marţi seară, raport favorabil cu amendamente din partea comisiilor juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 22 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi cinci abţineri, PSD exprimându-şi, pe toată durata dezbaterilor din comisii, rezerve faţă de constituţionalitatea actului normativ.

Cine sunt persoanele lustrabile?

Conform proiectului adoptat de comisii, sunt considerate persoane lustrabile toţi cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR, directorii de editură, persoanele din învăţământul de partid, din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ş.a.

Interdicţii la funcţii. Actualii demnitari nu sunt afectaţi

Cei care intră sub incidenţa legii vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese.

Persoanele care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, iar interdicţia va funcţiona pentru următorii cinci ani. Aceasta înseamnă că cei care se află într-o astfel de situaţie şi au fost aleşi parlamentari, primari, consilieri locali sau în alte funcţii, vor avea posibilitatea de a-şi duce mandatul la bun sfârşit.

"În ipoteza în care avem persoane numite, mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii", a precizat preşedintele Comsiei juridice, deputatul PD-L Daniel Buda.

Persoanele lustrabile nu pot activa în institutele privind crimele comunismului şi Revoluţiei

Legea mai stipulează că cei care deţin o funcţie de director în cadrul anumitor instituţii, precum ministerele, să nu fie lustrabili....(Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește mai departe:

Citește și: