29 vizualizări 30 nov 2010

Ultimele socoteli şi împărţeli pe bugetul anului viitor. Marţi,miniştri ai Cabinetului Boc, dar şi preşedintele CamereiDeputaţilor, Roberta Anastase, parlamentari şi lideri locali aiformaţiunii democrat-liberale s-au strâns la Guvern pentru a-şinegocia votul de aprobare a bugetului ce va fi propus de Executivpentru 2011.
Întâlnirea la ceas de seară şi de taină a pedeliştilor era de cevatimp programată.
gândul scria încă de luni, citând surse din PDL, că şefulExecutivului le-a garantat parlamentarilor puterii că vor primi2,5-3 miliarde de lei vechi pentru colegiile lor, sub formaamendamentelor acceptate la proiectul bugetului. Practica la careapelează Emil Boc nu este una nouă, ci patentată încă de la bugetulde stat pe 2009, când fiecare parlamentar (şi chiar unii pesediştişi liberali) a primit, pentru colegiul său, tot aproximativ 70.000de euro.

Circuitul banilor prin sistem

Fondurile pe care au discutat pedeliştii vor veni de la Guvernsub forma unor finanţări pentru proiecte locale - de la reparaţiide şcoli, biserici la modernizarea unor drumuri locale saujudeţene. Boc va proceda la fel ca şi în 2009 şi va ascunde aceastăsumă - aproximativ 18 milioane de euro - tot într-un fond derezervă aflat la dispoziţia premierului.
De altfel, prim-ministrul a început de duminică seara consultărilecu organizaţiile. Fiecare şef de filială şi parlamentarii care ţinde organizaţie au primit şansa să vină în faţa premierului şi săceară bani "pentru proiecte". Banii vor merge la parlamentarii PDL,UDMR şi cei ai minorităţilor, dar premierul este dispus să oferesuma respectivă şi senatorilor şi deputaţilor Opoziţiei, cucondiţia să îşi dea votul la buget.

Turbulenţe în partid şi în Coaliţie

Asigurarea unui vot cât mai lin şi mai rapid a bugetului de statpe 2011 pare o soluţie politică tot mai necesară pentru Emil Boc,în condiţiile în care apele sunt destul de tulburi atât în sânulpropriei formaţiuni, dar şi în rândul partenerilor din Coaliţia deguvernământ.Totul a pornit, luni, la şedinţa Biroului PermanentNaţional, când liderul PDL a fost asaltat de colegii de partid,nemulţumiţi în special de propunerea ministrului Muncii de reducerea concediului maternal. La toate criticile, Boc a ridicat dinumeri, cu o replică pe care repetat-o la fiecare reproş: "Nu suntbani". Pe aceeaşi tematică şi respingând vehement tăierea perioadeide concediu maternal sunt şi cei din UDMR, dar şi cei de laUNPR.
Prin urmare, Boc trebuie să calmeze cât mai repede spiritele, maiales că mai are timp doar până la sfârşitul săptămânii să ajustezebugetul în funcţie de dorinţele parlamentarilor PDL. Luneaviitoare, Guvernul se va reuni să-l adopte, urmând ca marţi să fiedepus la Parlament şi aprobat până pe 21 decembrie.

GUVERNUL CUMPĂRĂ CU 70.000 DE EUROFIECARE VOT AL PARLAMENTARILOR PUTERII ca să-şi treacă bugetul. Dece s-au supărat femeile din PDL pe EmilBoc

Citește și: