Raluca Pancu
1355 vizualizări 24 apr 2017

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată”, se arată în cadrul amendamentului propus de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, şi adoptat de deputaţii jurişti, după ce amendamentul formulat de deputatul UDMR, Marton Arpad, privind reducerea cu nouă zile din pedeapsă a fost respins. 

"Mi-a plăcut ce a spus un lucrător la ANP: spunea că atunci când are loc o infracţiune, noi ne bucurăm că instanţa a dispus o hotărâre de condamnare (...) Şi că de fapt problema nu s-a rezolvat, din contră, de abia atunci începe pentru că omul ăla se va întoarce printre noi. Cum se întoarce? Aici e problema şi noi trebuie să hotărâm cum se întoarce (...) Cum vorbim de demnitate dacă îşi face nevoile în prezenţa altor colegi? (...) Despre asta vorbim aici, despre a nu umili nişte oameni. Nu le facem cadou zile de eliberare, nu e o graţiere mascată. Trebuie să gândim că după ce se pronunţă o hotărâre de condamnare, ei se vor întoarce şi cum se întorc ţine de noi toţi", a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Oana Florea.

"În momentul în care în penitenciarele din România nu vor mai exista acele situaţii pe care noi încercăm să le definim prin lege, ele nu se mai aplică. Nu e o prevedere cum e din codurile existente referitoare la eliberarea condiţionată pentru că ea are, sper, o aplicabilitate cât mai scurtă. Atunci când tot acest pachet de care avem mare nevoie va intra în funcţiune în maximum doi-trei ani, sper să nu mai existe aceste probleme pe care le avem astăzi, dar pentru asta e nevoie de o serie de legi. Această lege vizează doar această perioadă (....) depinde doar de noi", a declarat, la rândul său, deputatul UDMR, Marton Arpad.

Concret, conform modificărilor adoptate de deputaţii jurişti, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:

a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4mp/detinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spaţiului în cauză;

b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă;

f) existenţa infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

"Condiţiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenţia Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (...) Condiţiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r - temperatura din spaţiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiţii dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO şi să le spună că au greşit",  a punctat Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputaţi de la PSD, UDMR şi ALDE, şi adoptat de deputaţii jurişti prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spaţiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, "dispoziţiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare".

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiţii corespunzătoare în condiţii necorespunzătoare de detenţie, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Dezbaterea pe marginea proiectului de lege va fi reluată marţi. 

"Până mâine facem un text pe care îl supunem atenţiei comisiei", a declarat, în timpul dezbaterii, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea.

 

Citește și: