Cristian ANDREI
4433 vizualizări 24 feb 2013

Senatorii şi deputaţii vor sta în această legislatură şi la balcoanele Parlamentului, măsura fiind luată din cauza numărului prea mare de aleşi - 588.

Până acum, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului se desfăşura în sala Camerei Deputaţilor, unde încăpeau cei 471 de parlamentari. Cum la alegerile din 9 decembrie au fost aleşi 588 de parlamentari, iar sala era prevăzută pentru maximum 501 locuri, plenul reunit a fost mutat în sala "Alexandru Ioan Cuza". Sala nu a fost însă pe gustul parlamentarilor, considerându-se că nu este potrivită pentru o astfel de activitate. De aceea, în Parlament se modifică balcoanele de la Camera Deputaţilor pentru ca parlamentarii să revină acolo la şedinţele de plen reunit.

MEDIAFAX FOTO - Răzvan CHIRIŢĂ - sala de plen reunit "A.I Cuza"

În discuţiile parlamentare există două variante în privinţa ocupanţilor locurilor de la balcon: ori acolo vor sta toţi senatorii, ori fiecare grup parlamentar va decide cine stă în zona balcoanelor.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că a fost informat despre posibila mutare a sălii de plen reunit şi că ar fi "bucuros" dacă acest lucru s-ar întâmpla. Liberalul a precizat că nu s-au stabilit încă ocupanţii locurilor de la balcoane.

Deputatul USL Eugen Nicolicea nu a fost informat despre această mutare a sălii de plen reunit, dar a precizat că "i se pare o idee foarte bună".

"Am mai avut o situaţie similară în Dealul Mitropoliei, când se întrunea plenul reunit. Bănuiesc că Birourile Permanente vor decide repartizarea în sală, senatorii şi deputatii au libertatea de a aşeza în orice loc liber doresc. A fost o sală improvizată cea de la Alexandru Ioan Cuza", a declarat pentru gândul Nicolicea.

Ce spune Direcţia Tehnică din Camera Deputaţilor

Direcţia tehnică a Camerei Deputaţilor a început astfel să modifice balcoanele pentru ca parlamentarii să poată sta în ele în timpul şedinţelor de plen.

"Vom folosi balcoanele de la primul nivel, care în momentul acesta au disponibil un număr de 188 de locuri, din care, restricţionând, conform cutumei parlamentare, partea pentru diplomaţii oficial, balconul central, rămâne un număr suficient de locuri pentru amplasarea celor 588 de parlamentari, senatori şi deputaţi", a declarat pentru gândul Alexandru Tănase directorul Direcţiei Tehnice din Camera Deputaţilor.

El a precizat că au fost amplasate microfoane la balcoane pentru ca un parlamentar care doreşte să intervină să nu coboare până la tribună pentru a lua cuvântul. De asemenea, fiecărui parlamentar i s-a asigurat o masă pentru laptop şi alte lucruri personale.

"Până acum, difuzoarele de la balcoane erau oprite. Când se vor folosi pentru uz parlamentar prin extinderea sălii de plen de la partea de amfiteatru la următorul nivel, acele boxe vor fi pornite şi vor asigura nivelul de sunet necesar ca să se audă", a subliniat Tănase.

În privinţa dilemei cine va sta la balcon, cutuma parlamentară prevede că decizia aparţine preşedinţilor celor două Camere şi liderilor de grup.

Directorul Direcţiei Tehnice din Camera Deputaţilor susţine că fosta sală de plen "Alexandru Ioan Cuza", din caza unor particularităţi arhitecturale impunea închirierea unor elemente de sceno-tehnică şi logistică la fiecare şedinţă de plen.

"Pot să vă spun că şi aceasta a fost un argument pentru mutarea sălii de plen comun. Cheltuielile au fost partajate între Senat şi Camera Deputaţilor, într-un mod echitabil", a declarat pentru gândul Tănase.

El a menţionat că sala "Alexandru Ioan Cuza" se pretează mai degrabă pe un eveniment de altă natură, de genul conferinţelor sau congreselor.

În zona balcoanelor, parlamentarii nu vor beneficia de sistemul de vot electronic.

"Trebuie văzut pe parte politică dacă se consideră viabilă extinderea acestui sistem şi în zona balcoanelor pentru şedinţele de plen comun", a spus directorul din Camera Deputaţilor.

Citește și: