Ana Petrescu
791 vizualizări 11 apr 2019

„În timpul întrevederii PSE, preşedintele Serghei Stanishev a reinterat că PES are în continuare îngrijorări cu privire la statul de drept în România. I-a informat pe prim-miniştrii, comisarii şi liderii de partid că până când Guvernul român nu va clarifica angajamentul pentru statul de drept şi nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va lua în calcul îngheţarea relaţiilor cu PSD, până la o discuţie formală la următoarea reuniune a conducerii PES din iunie, unde va fi discutat statutul de membru al PSD. El a concluzionat spunând că, până atunci, nu va fi organizat niciun eveniment PES alături de PSD”, a declarat Serghei Stanişev, în cadrul reuniunii de miercuri a socialiştilor europeni.

La întrunirea PES de miercuri au participat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, precum şi alţi socialişti europeni.

Afirmaţiile lui Stanişev vin şi după ce Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiştilor Europeni la funcţia de preşedinte al CE, a avertizat vinerea trecută, că Partidul Social-Democrat din România riscă excluderea din PSE din cauza situaţiei statului de drept.

PES activists România: E regretabil şi incorect că PES consideră blocate contactele cu PSD

Reprezentanţii PES activists România au precizat, joi pe Facebook, că este regretabilă şi „profund incorectă” poziţia Partidului Socialiştilor Europeni de a considera blocate contactele cu PSD, precizând că nu a fost luată nicio decizie formală la nivelul structurilor decizionale ale PES.

„Poziţia adoptată de Partidul Socialiştilor Europeni de a considera blocate contactele cu Partidul Social Democrat este regretabilă şi profund incorectă. Momentan vorbim doar de o poziţie publică pentru că formal nu a fost luată nicio decizie la nivelul structurilor decizionale ale PES. Raţiunile electorale, informaţiile insuficient verificate şi lipsa de consultare a social democraţilor din România au condus la aceste discuţii. Pentru a lua o decizie corectă prima regulă este să asculţi toate părerile, pentru a clama nevoia de transparenţă este nevoie să laşi poarta deschisă dialogului”, au scris reprezentanţii PES activists România, joi pe pagina de Facebook.

Sursa citată reproşează socialiştilor europeni că prin poziţia exprimată public au fost ignoraţi cei aproximativ jumătate de milion de membri ai PSD, adăugând că aceştia nu au nevoie de aprobare pentru a-şi cunoaşte valorile şi identitatea politică.

„Cei aproape jumătate de milion de membri ai Partidului Social Democrat au fost ignoraţi prin această poziţie publică pentru că nu s-a oferit o şansă reală dialogului. La Madrid s-a decis începerea unor schimburi de opinie. Discuţiile au început, iar la nivel tehnic dialogul a fost unul constructiv, conform declaraţiilor publice ale tuturor părţilor implicate. Cei aproape jumătate de milion de social-democraţi nu au nevoie de aprobare pentru a-şi cunoaşte valorile şi identitatea politică, la fel cum şi cei peste 10.000 de membri PES activists România vor continua să militeze pentru o Europă socială. Partidul nostru are astăzi 126 de ani de istorie, a supravieţuit perioadelor grele ale dictaturilor impuse de extrema dreaptă şi de comunism, şi va continua politica sa social democrată pro-europeană care a condus la aderarea României la UE şi NATO”, a explicat sursa menţionată.

Ei au precizat că PSD va câştiga alegerile europarlamentare şi din România, iar după aceea va trebui să existe o decizie la nivel european legată de ce tip de social-democraţie va fi pe viitor.

„Partidul Social Democrat va câştiga alegerile pentru Parlamentul European din România şi va contribui activ la o dezbatere reală despre viitorul social democraţiei europene. După alegeri trebuie să luăm o decizie la nivel european cu privire la ce tip de social democraţie ne dorim pe viitor. Va trebui să decidem între o politică, cu accente elitiste, care conduce la eşecul politic şi o politică socială bazată pe apropiere de oameni şi de nevoile lor. Social democraţia europeană poate să supravieţuiască doar prin solidaritate şi dialogul între membri săi. Partidul Social Democrat va continua să fie vocea raţiunii şi a unei social democraţii ataşate de valorile sale fundamentale care au condus la construcţia proiectului european. În iunie suntem convinşi că vom găsi cele mai bune soluţii, iar Partidul Social Democrat va rămâne unul dintre principalele partide social democrate din Uniunea Europeană”, au conchis reprezentanţii PES activists România, al căror lider este Victor Negrescu.

PSD, replică pentru socialiştii europeni: Acest tratament al unor colegi din PES e inadmisibil

Social-democraţii au precizat, referitor la posibilitatea îngheţării relaţiilor între PES şi PSD, că tratamentul unor colegi din PES este inadmisibil şi că se puteau aştepta la atacuri din partea adversarilor politici, însă nu din partea propriei familii politice.

„Referitor la comunicatul afişat ieri pe site-ul Partidului Socialiştilor Europeni, în care se face trimitere la situaţia statului de drept din România, Partidul Social Democrat face următoarele precizări: Acest tratament al unor colegi din PES este inadmisibil. Ne putem aştepta la mistificări şi acuzaţii fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii. Înţelegem că, în realitate, situaţia PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziţionare nu reflectă poziţia de ansamblu a PES! Dar dacă sunt colegi în PES care au îngrijorări cu privire la statul de drept din România, aşteptăm cu interes să ne spună concret care sunt aspectele care îi îngrijorează. Până acum, nimeni dintre cei care s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România nu a putut indica un element concret care să le justifice îngrijorarea”, a transmis biroul de presă al PSD, într-un comunicat remis, joi, Mediafax.

„De aceea considerăm că toată această poveste legată de statul de drept din România este mai degrabă o chestiune motivată de o logică electorală, decât de o îngrijorare reală. Toată această efervescenţă se va stinge după alegerile din 26 mai. Atunci, după alegeri, situaţia va fi cu totul alta, când cei aleşi în numele PSD vor avea o poziţie mult mai puternică. Atunci va veni şi răspunsul nostru. Însă acum nu vom intra în acest joc şi nu e cazul să-i acordăm o atenţie mai mare decât e cazul”, a completat sursa citată.

Citește și: