3928 vizualizări 30 aug 2011

UPDATE Băsescu spune că se va "ocupa" şi de desecretizarea contractului pentru Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi seară, participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni, că se va "ocupa" şi de secretizarea contractului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Băsescu a fost întrebat de protestari dacă are în vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea minieră a zăcămintelor de aur la Roşia Montană.

"Da, asta mă interesează în perioada următoare, o să mă ocup şi de desecretizare", a răspuns preşedintele, după ce înainte menţionase că acest contract a fost semnat în 1997, însă clasa politică "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde demersuri concrete.


UPDATE Băsescu, întrebat dacă ştie că acţiunile RMGC au crescut: "Vedeţi ce înseamnă să fii preşedinte?"

Unul dintre participanţii la flashmob-ul de la Cotroceni i-a spus, marţi seară, şefului statului că acţiunile RMGC au crescut de patru ori de când el a anunţat că susţine proiectul, replica preşedintelui Traian Băsescu fiind: "De patru ori? Nu ştiam. Vedeţi ce înseamnă să fii preşedinte?".

El a devenit serios când o altă persoană l-a întrebat ce "preţ" are în implicarea în proiectul Roşia Montană.

"Dumneavoastră nu puteţi spune ce preţ aveţi pentru că nu v-aţi testat. Eu nu am niciun preţ. Eu m-am testa şi pot să vă spun că nu am preţ. Nu am niciun preţ", a replicat Băsescu.

Manifestanţii i-au reproşat preşedintelui şi faptul că a făcut lobby pentru o firmă străină.

"Păi atunci haideţi să desfiinţăm şi Nokia şi Dacia, că şi ei au capital majoritar privat străin, să oprim şi funcţionarea Petrom, că şi la ei e la fel", a răspuns Băsescu.


UPDATE Băsescu: Toţi angajaţii de la Roşia Montană vor fi români, inclusiv directorul

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi seară, participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni, că la Roşia Montană vor fi create 4.000 de locuri de muncă şi că "toţi angajaţii, inclusiv directorul, vor fi români".

Preşedintele a arătat că exploatarea aurului de la Roşia Montană este necesară pentru ca România să evite împrumuturile externe pentru a-şi finanţa deficitele din bugetele asigurărilor sociale şi pensiilor.
Întrebat de contestari de ce este necesară valorificarea aurului de la Roşia Montană, el a răspuns: "Problema este că eu trebuie să mă gândesc că trebuie să ne împrumutăm cu 3,6 miliarde de euro pentru pensii, cu alte 19 miliarde pentru sănătate şi cheltuieli sociale. În plus, trebuie să reţineţi că acolo se vor crea 4.000 de locuri de muncă pentru români".

Unul dintre protestatari a obiectat că românii care vor fi angajaţi în exploatarea minieră vor lucra "doar la lopată".

"Aici greşiti, toţi angajaţii vor fi români, inclusiv directorul", a replicat preşedintele.

Băsescu s-a confruntat şi cu întrebări legate de destinaţia sumelor obţinute de statul român din valorificarea aurului, contestarii proiectului invocând o afirmaţie a lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "În ultimele săptămâni mi-am tot pus problema ce se va întâmpla cu banii care se vor scoate de acolo. Pentru că banii obţinuţi din fiecare privatizare s-au dus la bugetul de stat şi au mers în consum, nu am rămas de pe urma lor nici măcar cu un kilometru de autostradă", a replicat preşedintele.

Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro


Preşedintele Traian Băsescu a mers, marţi seară, în mijlocul celor peste o sută de participanţi la flashmob-ul de la Cotroceni şi le-a spus acestora că nu renunţă la punctul său de vedere privind proiectul de la Roşia Montană, opinie care este bazată pe consultări cu specialişti, relatează Mediafax.

Peste o sută de persoane s-au adunat marţi seară în faţa Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat în semn de protest faţă de poziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

După câteva minute de la începutul protestului, preşedintele Băsescu a venit la manifestanţi, discutând cu aceştia aproape jumătate de oră.

Şeful statului le-a spus participanţilor că nu renunţă la punctul său de vedere privind proiectul de la Roşia Montană, el precizând că în acest moment i se pare soluţia cea mai bună.

Traian Băsescu le-a mai spus că, pentru a-şi forma opinia, a consultat specialişti, el invocând un raport al Ministerului Economiei.

Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro

Citește și: