Alina Matis
2548 vizualizări 17 dec 2013

Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, au cerut ieri public retragerea ambasadorului român de la Chişinău, Marius Lazurcă, pe care îl acuză de „incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc”. Dacă cererea adresată Ministerului de Externe va rămâne fără răspuns, semnatarii ameninţă cu proteste. Diplomaţia română spune, însă, într-o reacţie pentru gândul, că „nu împărtăşeşte aprecierile” la adresa ambasadorului.

„În solicitarea celor peste 30 de ONG-uri, se arată că, de când a fost numit în funcţie, oficialul de la Bucureşti a demonstrat incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc. Gafele diplomatice făcute în mod constant au culminat cu atitudinea ofensatoare manifestată cu ocazia Zilei Naţioanale a României şi cu refuzul de a acorda vize de intrare în România pentru şapte români originari din Republica Moldova, consideră asociaţiile unioniste”, susţine platforma unionistă.

În replică, MAE apără echipa Ambasadei României din Republica Moldova, despre care spune că „îşi îndeplineşte activitatea în baza mandatului încredinţat, cu respectarea practicii şi a uzanţelor diplomatice şi ţinând cont de complexitatea mediului şi a specificului societăţii din Republica Moldova”.

„Referitor la aspectele de natură consulară, Ministerul Afacerilor Externe precizează că secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău este una dintre componentele cele mai relevante cu privire la capacitatea României de a implementa Codul Comunitar de Vize şi standardele Schengen, trecând cu succes inspecţiile de evaluare ale Comisiei Europene. Secţia consulară de la Chişinău este printre cele mai performante din întregul sistem consular românesc, atât sub raportul volumului de servicii, cât şi sub cel al capacităţii de a veni, cu creativitate şi receptivitate, în întâmpinarea aşteptărilor solicitanţilor”, se arată într-un răspuns transmis de MAE, la solicitarea gândul.

Ministerul condus de Titus Corlăţean susţine că, în cazul concret la care se face referire în luarea publică de poziţie menţionată, respectiv refuzurile de acordare de vize pentru tineri basarabeni care doreau să vină la Bucureşti la manifestări unioniste, secţia consulară a aplicat toate prevederile în materie de eliberare a vizelor.

În comunicatul transmis luni presei de Acţiunea 2012, ambasadorul Lazurca mai este acuzat că nu a organizat „niciun eveniment notabil” de Ziua Naţională a României şi că nu a dat curs invitaţiei primite din partea asociaţiei Spirit Românesc de a participa la depunerea de coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De asemenea, lui Lazurcă i se impută „nefireasca relaţie” pe care ar avea-o cu biserica rusă din Republica Moldova.

„Reprezentanţa diplomatică a fost practic inexistentă pe scena publică din Republica Moldova, iar derapajele ambasadorului României au generat nemulţumire în comunitatea de români, pentru care acţiunile unui oficial de la Bucureşti au un impact major. Dacă nu vom primi un răspuns, vom organiza acţiuni prin care ne vom arăta dezacordul”, a ameninţat Marius Lulea, preşedintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

În acest context, Platforma Civică Acţiunea 2012 solicită „numirea unei persoane competete” în functia de ambasador în Republica Moldova, care să dea dovadă de „mai mult curaj si dinamism, să deţină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români şi să găsească soluţii de conlucrare cu reprezentanţii românilor din cel de-al doilea stat românesc”, au descris luni reclamanţii.

Citește și: