Ionel Dancu
465 vizualizări 26 sep 2018

În cadrul dezbaterilor de marţi, deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a transmis ministrului Agriculturii, Petre Daea, că numele său şi al PSD vor rămâne pe vecie în memoria ţăranilor români drept "cei care le-aţi luat porcii din ogradă".

Un alt liberal, Nicolae Giugea, l-a numit "berbec" pe Petre Daea.

”Iulius Caesar Caligula şi-a pus calul senator, Petru Groza şi-a pus boul ministru, respectiv pe Zăroni (Romulus Zăroni - n.r.), Liviu Dragnea a venit şi a numit la ministerul Agriculturii UN BERBEC, dar nu berbecul începător aşa cum zic ciobanii sau, pe înţelesul tuturor, nu masculul alfa, ci a pus berbecul care se pierde de turmă şi face întotdeauna deliciul televiziunilor”, a declarat Giugea, în timpul dezbaterii pe moţiunea simplă pe tema pestei porcine africane.

Ulterior, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut sancţionarea deputatului PNL pentru aceste afirmaţii.

Deputaţii au dezbătut, marţi, în plen, moţiunea simplă cu titlul "După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea", depusă de Opoziţie.

"Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie", se arată în textul moţiunii simple.

Opoziţia acuză că lipsa de acţiune a ministrului "a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei".

"Dacă analizăm declaraţiile publice ale domnului ministru Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România şi până în prezent, se observă cert că nu ştie ce şi cum să facă pentru a stopa extinderea bolii", mai scrie în document.

Potrivit iniţiatorului moţiunii, în gestionarea evoluţiei pestei porcine se poate vorbi despre un atentat la siguranţa naţională a României.

"Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în faţa unor acţiuni ilegale, abuzive şi neglijente concertate la un nivel instituţional şi social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranţa naţională, subminarea economiei naţionale, insecuritatea alimentară şi pagube incomensurabile la bugetul de stat", conchid liberalii în textul moţiunii simple.

La dezbaterea de marţi a moţiunii, ministrul Agriculturii a prezentat evoluţia pestei porcine, ilustrând cu date statistice proiectate pe ecranul principal al plenului.

În timpul dezbaterii în Camera Deputaţilor a moţiunii simple depusă de liberali, pe ecranul principal din plen, unde se afişează de regulă numărul de voturi după fiecare proiect legislativ, au rulat marţi, în timpul discursului ministrului Agriculturii, Petre Daea, mai multe imagini legate de evoluţia pestei porcine în România, precum şi o cronologie a măsurilor luate de autorităţile statului pentru prevenirea şi stoparea pestei porcine africane.

Imaginile au rulat pe ecran aproape pe tot parcursul discursului ministrului.

Slideshow-ul care a rulat în timpul discursului lui Petre Daea din Parlament

Daea le-a spus deputaţilor că prezintă datele ”în spiritul obiectivităţii care trebuie să ne caracterizeze”.

”Cunoscând practicile parlamentare, ca senator şi deputat, mă voi folosi de argumentul faptelor, voi asculta cu luare-aminte toate afirmaţiile”, a promis acesta.

Ministrul Agriculturii a menţionat că ANSVSA a trecut printr-o instabilitate instituţională.

”Instituţiile abilitate ale statului, care apără de boli animalele, au intrat obligatoriu în angrenajul de apărare europeană. În 2016, a fost elaborat planul de contingenţă pentru a îndeplini ordinul preşedintelui ANSVSA 99/2006 cu modificări. A urmat apoi o perioadă mai dificilă pentru ANSVSA, care s-a văzut condusă în cinci luni din 2016 de cinci preşedinţi, ceea ce a dus la o instabilitate instituţională”, a declarat Daea, în plenul Camerei Deputaţilor.

Moţiunea a fost respinsă cu 93 de voturi pentru, 150 de voturi contra şi 25 de abţineri.

Foto: Hepta

Citește și: