Anca SIMINA
1433 vizualizări 15 dec 2014

Pentru a-şi obţine avizul pozitiv din partea parlamentarilor, care l-au votat în final cu 18 la 10 să preia şi portofoliul Finanţelor de la Ioana Petrescu, Darius Vâlcov le-a pus astăzi pe masă scenariul excluderii preşedinţilor de Consilii Judeţene de la împărţirea banilor către primării din 2016. Aleşi în colegii uninominale, parlamentarii depins, în primul rând, de susţinerea primarilor înainte de cea a preşedintelui CJ.

„Cred în alocarea banilor direct către primării, fără a mai interveni factorul Consiliul Judeţean”, le-a spus Vâlcov parlamentarilor, care s-au aşteptat astfel să îi obţină şi votul PNL-istului Constantin Dascălu, cel care îl chestionase pe această temă.

PNL a votat la unison împotrivă, PSD alături de UDMR - pentru, iar ministrul Finanţelor a făcut, înainte de a pleca spre votul final din plenul Parlamentului, promisiunea că în 2015 va deschide discuţiile despre mărirea salariilor funcţionarilor din primării şi despre stabilirea unui plafon minim de finanţare a autorităţilo0r locale pentru a-şi asigura cheltuielile de funcţionare. "Putem gândi o formulă astfel încât să echilibrăm veniturile autorităţilor publice asigurându-le un plafon minim la primărie, mai ales în mediul rural, pentru că acolo avem mari probleme cu bugetul de funcţionare, şi peste acest prag să venim cu reechilibrare direct către toate autorităţile publice locale, fie consilii judeţene, fie primării", a spus ministrul în postura de nominalizat.

Vâlcov nu a putut descrie, însă, în acest moment, şi schema concretă prin care decizia ar urma să fie transferată unui ministru. "Vom vedea care va fi şi forma, însă cred că trebuie să le asigurăm primăriilor independenţa. Practic să reglăm un pic discrepanţele", a rămas evaziv ministrul întrebat dacă banii vor trece în pixul său sau al ministrului Dezvoltării.

Citește și: