Cristian ANDREI
2824 vizualizări 12 ian 2014

În campania electorală din 2012, liderii USL au promis că în primul an de mandat vor realiza trei proiecte majore pentru ţară: revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea. Primul an de guvernare era prezentat drept o “fereastră de oportunitate”, avându-se în vedere că acesta nu era un an electoral. Proiectele USL s-au transformat însă într-un eşec, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au invalidat intenţiile lui Victor Ponta şi Crin Antonescu. Toate aceste teme sunt acum pregătite de liderii USL pentru a fi folosite în bătălia electorală din 2014 cu ocazia alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale.

Prima temă majoră cu care USL a dorit să atragă atenţia a fost revizuirea Constituţiei. În discursurile publice, liderii USL au vorbit despre necesitatea modificării Legii Fundamentale în 2013 pentru ca atribuţiile puterilor în stat să fie mai clar delimitate. În fapt, războiul politic purtat cu preşedintele Băsescu în ultimii ani, i-a determinat pe cei din USL să modifice acele articole din Constituţie care puteau conferi anumite puteri suplimentare preşedintelui. De asemenea, au fost introduce noi prevederi privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost desemnat să conducă comisia de revizuire a Constituţiei. În aproximativ o lună, comisia a redactat textul noii Legi Fundamentale, care a fost trimis ulterior şi Comisiei de la Veneţia. Pentru a facilita adoptarea noii Constituţii, majoritatea USL a modificat şi pragul de prezenţă necesar pentru validarea referendumului, acesta scăzând de la 50% la 30%.

Planul USL s-a lovit de opoziţia preşedintelui Băsescu şi a judecătorilor Curţii Constituţionale. Scăderea pragului de prezenţă la referendumul pentru validarea noii Constituţii a fost declarat constitutional de CCR, dar folosirea acestui prag a fost condiţionată de aplicarea lui la un an după intrarea în vigoare a legii. Astfel, preşedintele Băsescu a amânat promulgarea legii până la finele lunii decembrie, ceea ce a condus la situaţia ca referendumul de aprobare a noii Constituţii cu un prag de 30% să poată fi organizat cel mai devreme în decembrie 2014.

În faţa acestei situaţii, Crin Antonescu şi Victor Ponta au decis să amâne organizarea referendumului pentru noua Constituţie, de teamă ca proiectul lor să nu pice din cauza neîndeplinirii cvorumului de prezenţă.

Regionalizarea a generat orgoliile liderilor din teritoriu

Proiectul regionalizării, temă puternic susţinută de vicepremierul Liviu Dragnea, a ţinut atenţia opiniei publice în prima parte a anului 2013. Cu toate acestea, vicepremierul nu a prezentat niciodată o versiune oficială a regionalizării, deşi a organizat mai multe întâlniri oficiale prin ţară pe marginea acestui subiect.

Subiectul a trezit însă orgoliile mai multor lideri locali ai PSD şi PNL, care au început să se certe asupra modului în care ar trebui regionalizată România şi în privinţa capitalelor de regiune.

Vicepremierul Dragnea nu a explicat şi pus în discuţie publică care vor fi competenţele care vor trece de la puterea centrală – Guvern la autorităţile regionale.

Ultima versiune a proiectului regionalizării, dezbătut în interiorul USL, prevedea 8 sau 9 regiuni de dezvoltare. Eşecul modificării Constituţiei a reprezentat în fapt şi eşecul regionalizării, deoarece fără modificarea Legii Fundamentale, regiunile nu puteau deveni unităţi administrativ-teritoriale.

De la regionalizare la descentralizare

În luna septembrie, liderii USL au înlocuit tema regionalizării cu cea a descentralizării. Ea reprezenta transferul unor competenţe de la ministere către autorităţile locale. Cabinetul Ponta şi-a angajat răspunderea pe proiectul descentralizării în luna noiembrie, iar vicepremierul Dragnea descria aceasta situaţie ca “o rupere de comunism”.

La începutul lunii ianuarie 2014, judecătorii Curţii Constituţionale au decis cu unanimitate de voturi că legea este neconstituţională.

Eşecul din 2013 – temă electorală în 2014

Lista marilor proiecte ratate de USL în 2013 urmează să fie folosită de PNL şi PSD în marile bătălii electorale din 2014, europarlamentare şi prezidenţiale. Tema descentralizării şi regionalizării, promovate de vicepremierul Dragnea, urmează să fie folosită de PSD în campania pentru europarlamentare. Nici tema modificării Constituţiei nu este ignorată de PSD, ea putând fi folosită de prezidenţiabilul Victor Ponta.

În schimb, subiectul modificării Constituţiei reprezintă o temă centrală a campaniei electorale a PNL, mai ales că liderul liberalilor Crin Antonescu a condus comisia de revizuire a Constituţiei.

 

Citește și: