237 vizualizări 28 ian 2009

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, lucreazã susţinut la porţile Bucureştiului. “Stau într-o cãsuţã, ca un tunel, în Voluntari, la un prieten. Eu, care am avut 20.000 de lei câştig pe vremea lui Ceauşescu, stau în condiţiile astea, iar în jurul meu se ridicã vilele unora care habar n-am cum au fãcut atâţia bani”, spune supãrat Cozma. Face planuri şi strategii pentru el şi pentru noul sãu partid care este foarte posibil sã se numeascã exact aşa – “Partidul Miron Cozma”. “Cu siguranţã, în 2009, voi candida pentru Cotroceni. Chiar dacã autoritãţile nu-mi vor permite, împotriva deciziilor europene care au somat statul român sã-mi ridice interdicţiile, voi candida, fie şi mãcar pentru a stârni oprobriul public împotriva lor”, a anunţat, marţi, într-un interviu pentru Gândul, Miron Cozma. Iatã cele mai importante puncte ale planurilor revoluţionare ale fostului lider al minerilor.

Despre lupta pentru Cotroceni

“Anul acesta voi candida pentru Cotroceni. Am foarte mulţi susţinãtori, iar eu îmi voi organiza, cum se cuvine, aceastã încercare”. Zice cã e convins cã i se vor bãga beţe în roate de cãtre autoritãţi, în primul rând de fricã. “Mã ţin aici, mã discrimineazã. De fricã. Dacã le e fricã de mine, sã fie sãnãtoşi”. Mai spune cã, încã din 2007, Europa a cerut statului român sã-i ridice interdicţia de liberã circulaţie. “Mi s-a spus, domnule, cã sunt singurul cetãţean european care nu are libertatea de a se stabili într-o anume localitate. Pãi, ce, suntem pe vremea dictaturii, sã mi se impunã asemenea anomalii?!”.

Despre partid şi doctrina acestuia

Cozma îşi organizeazã, în amãnunt, noua formaţiune politicã. “Ştiţi cã sunt un foarte bun organizator. Ştiu totul, mai bine decât şefii mei de filiale, şi le voi face o mare surprizã când am sã le ofer informaţiile pe care le deţin. Obţinute, oficial bineînţeles, ce mare lucru?”. Lucreazã acum la statut şi la program. Gândeşte la un partid pentru libertatea muncitorilor. “E vorba de toatã lumea care munceşte. De la acela care munceşte în producţie, de profesorul care munceşte în universitate, de dumneata care munceşti în presã. De noi toţi”, spune Cozma, identificându-şi ţintele politice. Dacã e de stânga sau de dreapta? “Dar de ce trebuie sã mã supun unor canoane politice prestabilite? Dacã va fi nevoie sã iau o mãsurã socialã, o voi lua. Dacã va fi nevoie de una liberalã, o voi lua şi pe aceea. Unii l-ar putea interpreta ca înscriindu-se într-un curent de stânga. Aparent numai, întrucât nu va avea nicio legãturã cu vechii comunişti sau cu neocomuniştii”, explicã fostul lider al minerilor, stabilind deja un loc în spirala istoriei, noii sale formaţiuni. “Cineva spunea cã, în istorie, se întâmplã câte un eveniment cam la zece ani. «Iar acum nu s-a întâmplat!, spune istoricul». Ba, pardon, i-am spus, anul acesta, când se împlinesc 10 ani de la Costeşti, eu declanşez o nouã revoluţie politicã. În România şi nu numai. Este un nou gen de politicã, este creat de mine şi preluat şi de Europa”.

Despre trupe

“Membrii partidului vor proveni din toate clasele sociale, aşa cum spuneam. Muncitori, doctori, profesori, oameni de culturã”, enumerã Cozma fãrã discriminare. În partea de ţarã pe care a reuşit sã o organizeze pânã acum, în amãnunt – peste 20 de judeţe –, a strâns pe liste peste 500.000 de membri. “Numai într-unul dintre oraşele celui mai mare judeţ, un preşedinte de filialã, ca sã-mi arate ce poate, a strâns 50.000 de semnãturi. Gata, ajunge!! i-am zis. Mai citeşte şi tu legea, ca sã vezi cã avem nevoie de 25.000 de oameni pe toatã ţarã ca sã ne putem înscrie“. Lui Miron Cozma nu i se pare nimic prea mult, nici prea greu. “Pãi când eram preşedinte la echipã, la «Jiul», aveam 75.000 de membri cotizanţi şi ne întrebam ce o sã facem când vom avea un milion, dar acum?!”

Despre bani

„Nu ne trebuie bani! Sau cel puţin acum, în faza asta. Ştiţi cã am avut o discuţie cu o rudã a mea prin alianţã, care stã în Oradea, într-un bloc, la etajul IX. Am vrut sã-l dau afarã pentru cã a cerut bani. «De ce ai nevoie de bani?» l-am întrebat. Pune un banner la geam «Aici e sediul partidului cutare» şi vin oamenii sã se înscrie. Pui şi tu un ban. Eşti propria ta secretarã, propriul tãu şofer... Pãi, nu?!”

Despre numele formaţiunii

Cozma nu este ferm hotãrât, încã, asupra denumirii partidului. “Dar ar putea sã se numeascã simplu - Miron Cozma! Atunci, cu siguranţã, nu ar mai exista un partid cu acelaşi nume. Ştiţi cã existã şi «Liga Miron Cizma» condusã de Constantin Creţan, care va avea sediul central la Bucureşti”. “Iar dacã nu voi reuşi aşa, am soluţia unui partid, înfiinţat în 1893 – şi repetã anul, ca sã fie limpede cã e vorba de 1893 – iniţiatorul doctrinei social-democrate am sã-l aduc la zi!”.

INFO PLUS

Fostul lider al minerilor nu are dreptul sã candideze pânã în 2012

Pânã în luna decembrie 2012, Miron Cozma are interzise mai multe drepturi civile. Pe lângã condamnarea de 10 ani primitã pentru mineriade, judecãtorii i-au aplicat fostului lider al minerilor şi pedepsele complementare prevãzute de legea penalã. Astfel, lui Miron Cozma i-au fost interzise, pe o duratã de 5 ani, dreptul de a alege şi de a fi ales în autoritãţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autoritãţii de stat. Potrivit legii, executarea pedepsei interzicerii unor drepturi începe dupã executarea pedepsei închisorii. Cum Miron Cozma a fost eliberat din puşcãrie în 2 decembrie 2007, înseamnã cã fostul mare miner nu-şi poate exercita drepturile civile interzise mai devreme de anul 2012. (I.C.)

 

 

Citește și: