13 vizualizări 27 iul 2009

Lui Emil Boc i-a ajuns cuţitul la os. A intrat, ieri dimineaţă, în şedinţa coaliţiei, ca să le ceară socoteală pesediştilor pentru comportamentul de opoziţie din ultima perioadă. „Renunţăm! Aşa nu mai putem continua împreună! Nu mai putem sta multă vreme legaţi aşa”, au fost, conform unor surse, primele cuvinte rostite de prim-ministrul devenit şi mai furios la vederea delegaţiei pesediste. Mircea Geoană nu venise – a plecat câteva zile în concediu, au explicat colegii săi -, iar PSD trimisese eşalonul al doilea – liderul deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, ministrul de Interne, Dan Nica, şi preşedintele de la Argeş, Constantin Nicolescu. Potrivit unor surse din PSD, Mircea Geoană a plecat într-un voiaj de câteva zile în Europa, împreună cu soţia. Sâmbătă, cei doi vor participa la Balul Crucii Roşii de la Monte Carlo, ţinut în fiecare an de familia princiară monegască. Mihaela Geoană este, de anul trecut, preşedinte al Crucii Roşii România, iar participarea la bal este „o obligaţie de serviciu”, spun sursele citate. Pesediştii însă nu i-au dat aceste amănunte lui Boc: „Mircea lipseşte...” În şedinţă, Boc a înghiţit afrontul şi i-a luat la întrebări pe pesedişti. „Ce e cu comportamentul ăsta?“

„Nu puteţi guverna cu noi la Palatul Victoria şi cu PNL în Parlament”, a spus premierul. El le-a reproşat liderilor PSD că îşi fac şedinţele de partid înainte cu o zi de reuniunile coaliţiei, după care îşi impun „supărările” pe ordinea de zi a reuniunilor alianţei. Premierul s-a tot învârtit pe lângă subiectul central, după care a atacat frontal: „Până unde aveţi de gând să mergeţi cu comisiile astea?”. „Până la capăt”, i-a răspuns Hrebenciuc, adăugând că PSD nu poate da înapoi în ceea ce priveşte comisia Udrea.

„N-aveţi decât. Nu asta e problema”, a venit răspunsul. Hrebenciuc nu voia însă să renunţe la subiect. El a relatat că partidul său a fost foarte deranjat de declaraţia ministrului Turismului, care i-a invitat pe pesedişti, după modelul lui Adrian Năstase, să îi numere perdelele. „Şi care-i problema?! Voi aveţi deja o tradiţie cu numărătoarea”, a răspuns ironic un democrat-liberal. Premierul a susţinut din nou că problema nu este neapărat Elena Udrea, ci felul în care PSD îşi tratează partenerii de guvernare. „Gândiţi-vă că vine 1 ianuarie 2010. Trec alegerile prezidenţiale. Ce facem atunci?”. „Aveaţi o propunere să facem un parteneriat pe 8 ani. Mai e valabil?”, s-a interesat Hrebenciuc, dar nu a primit un răspuns clar.

Discuţia a continuat în contradictoriu o oră şi jumătate, fără să se ajungă la vreo înţelegere. Liderul deputaţilor PSD a spus că se grăbeşte şi el, că trebuie să prindă avionul, singurul lucru stabilit clar fiind ca pesediştii şi democrat-liberalii să se vadă din nou miercuri, ca să discute chestiunea împrumutului de la FMI.

De ce se tem pedeliştii

În Modrogan şi la Cotroceni, liderii PD-L şi preşedintele Traian Băsescu sunt convinşi că au dibuit planul secret al pesediştilor: să fie scoşi de la guvernare din cauza comisiei Udrea. Democrat-liberalii cred că pesediştii vor merge mai departe cu comisiile de anchetă, următorul pe listă fiind ministrul Apărării, Mihai Stănişoară. „Este atacat nucleul din jurul preşedintelui Băsescu”, spun pedeliştii. Ei au informaţia că Adrian Năstase duce negocieri cu PNL. Năstase ar garanta sprijinul PSD pentru Crin Antonescu în turul al doilea al prezidenţialelor, cu condiţia ca liderul PNL să-l numească pe el premier dacă ajunge preşedintele României.

Pedeliştii speră ca PSD să iasă singur, până la urmă, de la guvernare, analizele sociologice arătând că partidul care va rupe guvernarea va fi taxat dur de electorat.

Pesediştii îi dau cu tifla premierului

După ce Boc s-a plâns şi public de atitudinea pesediştilor, aceştia l-au luat peste picior. „S-a supărat degeaba. I-am spus în şedinţa coaliţiei de azi-dimineaţă domnului Boc că domnul Geoană este plecat patru zile într-o scurtă vacanţă, fapt pentru care nu a putut participa la coaliţie şi pentru care şi Biroul Permanent al partidului a avut loc sâmbătă, şi nu luni“, a declarat Hrebenciuc pentru Mediafax. „Atâta timp cât există această coaliţie, există Guvernul Boc. În ziua în care nu va mai exista această coaliţie, Guvernul Boc dispare. Sper ca domnul prim-ministru să nu fi folosit acest discurs pentru a-şi ascunde nervozitatea privind situaţia comisiilor de anchetă, ele sunt utile, sunt necesare“, a spus şi Bogdan Niculescu Duvăz.

Udrea: „Din punctul meu de vedere, Coaliţia nu ne mai ajută cu nimic”

Premierul Emil Boc a ieşit public după şedinţa conducerii PD-L - prima dată de când este la conducerea Guvernului - pentru a transmite ţării că a ajuns la capătul răbdării din cauza pesediştilor. S-a plâns că a trecut sub tăcere până acum greutăţile guvernării alături de pesedişti, dar că situaţia a devenit de netolerat. El a somat PSD „să revină la priorităţile României şi ale românilor” şi i-a reproşat liderului Mircea Geoană că tratează cu dispreţ şedinţele Coaliţiei. S-a plâns că, săptămâna trecută, după ce a convocat o şedinţă a Coaliţiei înainte de şedinţa de Guvern pentru a discuta problemele din educaţie, Geoană şi-a bătut joc de el. „Domnul Geoană mi-a confirmat prezenţa la această şedinţă, am stat 30 de minute cu colegii mei aşteptând să sosească, după care am fost informaţi de ministrul Niţă că pe dânsul l-a anunţat la ora 12.00 că la ora 1 nu poate veni, că are alt program“.

Cât despre răspunsul PSD la apelul său, Boc a replicat dezamăgit: “Domnul Geoană n-a fost de faţă. Cu cine să discut? Aştept să se întoarcă... Nu ştiu unde e plecat”. El a arătat că a propus constituirea unei comisii care să ancheteze cum a cheltuit PNL banii din Fondul pentru Dezvoltare, dar nu a avut cu cine discuta. Frustrările legate de relaţia cu PSD au fost discutate şi în şedinţa PD-L, pedeliştii fiind de părere că pesediştii trebuie „trosniţi” cu fiecare ocazie, iar ministerele PSD – supravegheate la sânge, mai ales în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. La rândul său, ministrul Turismului, Elena Udrea, şi-a reiterat teoria că PSD va părăsi guvernarea înainte de prezidenţiale.

“Din păcate, nu mai există majoritate PD-L - PSD. Există în Parlament majoritatea PSD-PNL, care era şi înainte de alegerile din noiembrie anul trecut. Din punctul meu de vedere, Coaliţia nu mai funcţionează şi nu ne mai ajută cu nimic. Soluţia ar fi să reuşim totuşi să guvernăm împreună până la momentul alegerilor, urmând să se clarifice după aceea poziţia fiecăruia dintre partide”, a spus Udrea într-un interviu acordat Hotnews.

Citește și: