Catalina Iordache
1118 vizualizări 21 ian 2019

„Momentan se discută foarte mult despre liste în interiorul partidelor şi la nivelul PSD. Sunt mai multe persoane care şi-au declarat intenţia de a candida: Rovana Plumb, Claudiu Manda, Daniel Florea, Robert Negoiţă. Europarlamentarii actuali, toţi îşi doresc să candideze. Cel mai probabil o să meargă pe paritate, jumătate doamne, jumătate domni. În sondajele de opinie, PSD are între 26 şi 33 la sută, ceea ce înseamnă 10-12 europarlamentari”, au declarat pentru MEDIAFAX surse social-democrate.

Potrivit surselor citate, PSD nu a luat încă nu s-a luat o decizie în privinţa listelor comune cu ALDE.

 

„Momentan nu este clar (dacă vor fi liste comune cu ALDE - n.r.). Cele două partide fac parte din familii politice diferite”, au declarat aceleaşi surse.

În cursa pentru un mandat de eurodeputat s-a înscris şi Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene şi fost europarlamentar. El este susţinut de PES Activists, organizaţie pe care o coordonează şi care este formată din membri şi simpatizanţi social-democraţi.

„Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un moment cheie pentru ceea ce înseamnă viitorul UE şi scorul din alegerile pentru PE vor determina, zic eu, şi cursul UE de acum încolo. În contextul acesta, este foarte important să avem o participare ridicată la alegerile pentru PE şi ca partidele politice să se prezinte cu o listă de candidaţi puternici, care cunosc cum merg lucrurile la nivelul PE, care au contacte importante la Bruxelles, care vorbesc fluent mai multe limbi străine, care înţeleg ce însemană familiile politice europene de care aparţin şi cred ca acestea ar trebui să fie criteriile de bază pentru stabilirea listelor finale de candidaţi. În această logică, organizaţia pe care o conduc, PES Activists România, o structură compusă din peste 10 mii de persoane interesate de politica europeană m-a susţinut şi mă susţine pentru a fi din nou candidat pentru PE. În sensul acesta, împreună cu echipa pe care o conduc, am început demersurile organizatorice şi purtăm discuţii împreună cu colegii noştri pentru ne asigura că organizaţia noastră va fi reprezentată în PE, aşa cum a fost reprezentată şi la precedentele alegeri pentru PE”, a declarat Negrescu.

 

Victor Negrescu a fost ales în Parlamentul European, pe listele PSD în 2014 şi a stat la Bruxelles până în iunie 2017, când a fost numit ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Tudose. Negrescu a făcut parte şi din Executivul Dăncilă până aproape de finalul anului 2018, când şi-a dat demisia.

foto: Mediafax Foto / Ştefan Sandu

Citește și: