Diana Grigore
2228 vizualizări 26 ian 2019

Dacian Cioloşa fost ales preşedinte al partidului PLUS şi este convins că singura soluţie pentru ţară este implicarea. El îşi propune ca partidul să ajungă prima forţă politică din România după alegerile parlamentare din 2020.

”PLUS este o soluţie pe care o propunem. Politica şi un partid politic nu este un scop în sine, dar mi se pare important să ştim că acest partid nu este un scop în sine, ci este un mijloc de a ne implica, prin care trebuie să mergem mai departe. Eu am decis să mă implic. Proiectul meu, pe care vi-l propun astăzi, nu este în primul rând un partid. Proiectul meu este România. E România şi ştiu ce avem de făcut: să mergem la europarlamentare şi să dăm primul test politic, să obţinem rezultate foarte bune. Apoi să construim un partid solid pentru alegerile prezidenţiale, foarte importante şi ele. Să creştem o elită politică pentru administraţia publică locală şi să câştigăm alegerile locale. Să devenim prima forţă din România după alegerile patrlamentare. Pentru asta e nevoie de fiecare dintre dumneavoastră,” a afirmat Dacian Cioloş în discursul pentru candidatura la funcţia de preşedinte al partidului PLUS.

El a insistat că implicarea în politică e inevtiabilă, dacă nu ne dorim ca politica să ne intre singură în casă.

”Ne-am supărat destul, am suferit destul, am dat prea mult vina unii pe alţii şi ne-am victimizat suficient. De azi, nu doar că numai suntem singuri, dar vedem clar ceea ce aveţi de făcut. Să avem curajul să fim noi înşine. Să fim convinşi că şi noi putem şi că nu depindem de alţii. Eu am decis să mă implic pentru că nu există altă soluţie. Singura soluţie este implicarea. Am văzut mulţi români care nu suportă starea în care ne aflăm şi i-am chemat să se implice. Uneori am primit un răspuns care m-a lăsat perplex – eu nu sunt interesat de politică şi politica nu e pentru mine. Pot să înţeleg teama sau ezitarea, dar trebuie să recunoaştem că politica, atunci când o refuzi şi o ignori îţi intră singură în casă, şi nu intră politicos, intră peste tine, te urmăreşte zi de zi. Nu te lasă să trăieşti aşa cum îţi doreşti. O simţi în pensii, în salariile care nu îţi permit să trăieşti decent, o vezi în şcolile şi spitalele nefuncţionale, treci peste ea când dai cu maşina peste gropi pe stradă. Poţi deci să ignori politica, dar trebuie să îţi asumi că acest lucru te costă,” a avertizat fostul premier.

Dacian Cioloş crede că doar prin schimbarea mentalităţii şi comportamentelor, oamenii vor ieşi din capcana politică şi îi atenţionează să nu aştepte ca PSD să dispară prin erodare.

”La baza societăţii, România nu e scindată, toţi ne dorim acelaşi lucru, dar nu ştim cum să îl obţinem. Nu există PSD-işti şi anti-PSD-işti. Există doar oameni care au nevoi şi care îşi doresc să dorească mai bine. Noi suntem cei care trebuie să întindem o mână tututor şi să nu facem judecăţi de valoare care rup comunitatea în mod artificial. Abia aşa vom scăpa definitiv de scindări şi de ură obţinută din opţiuni politice. Dacă aşteptăm să dispară acest PSD prin erodare politcă o să avem surpriza că se va întoarce din nou şi din nou sub alte forme. Doar prin schimbarea mentalităţilor şi a comportamentelor la baza societăţii vom ieşi din capcana aceasta a politicii care divide şi incită la ură,” spune Cioloş.

”Ne îndreptăm încet spre 10 mii de membri. Este o performanţă uriaşă pentru o singură lună de existenţă. Eu, prin candidatura pe care o prezint astăzi, mă simt dator să pun o temelie puternică acestei organizaţii. Suntem câteva mii, dar încă nu suntem o organizaţie, trebuie să o construim. Timpul o să ne prindă din spate. Vom aduce principiile bunei guvernări.”

Dacian Cioloş a fost ales cu majoritate aproape absolută de voturi în funcţia de preşedinte al PLUS, pentru un mandat de un an.

Din 1557 de delegaţi prezenţi, care au votat pentru alegerea preşedintelui PLUS, doar 7 au fost împotriva lui Dacian Cioloş, 6 delegaţi s-au abţinut de la vot. Cu un procent de 99,17%, Cioloş a devenit, aşa cum era de aşteptat, preşedintele partidului.

”O să regretaţi probabil, pentru că o să vă punem la treabă,” a glumit Cioloş, după anunţarea rezultatului votului. ”Vă mulţumesc pentru încredere şi celor care îşi pun întrebarea ce sens are spectacolul ăsta, cu vot de jumătate de oră, e important pentru noi să începem un proces aşa cum trebuie. Trebuie să ne obişnuim cu un anumit fel de a face lucrurile, cât mai transparent. V-am cerut un mandat de maxim un an de zile. În maxim un an de zile, o să ne revedem aici, la Convenţie Naţională în care să realegem structurile partidului. Obiectivul pe care vi-l dăm este să contribuim împreună cu dumneavoastră la organizarea partidului. Oricine de aici putea să candideze cu o lista la preşedinţia partidului.”

Dacian Cioloş a explicat obiectivele partidului până în 2020.

”În lunile care care urmează, principalul obiectiv este construcţia partidului de jos în sus,” a explicat Cioloş. ”Avem de pus în aplicare o strategie politică, pentru că asta e contextul în care noi ne angajăm. Proiectul acesta nu este un scop în sine, ci este pentru România. În România, în următoarele luni, avem patru rânduri de alegeri şi după alegeri, avem patru ani de guvernare fără alegeri. Acesta este principalul meu obiectiv şi asta e scopul pentru care am intrat în politică, să contribui atât cât pot să avem această majoritate politică după alegerile parlamentare. Acolo o să mă vedeţi. Nu o să plec din România. Dacă voiam să plec, nu mai veneam. Îmi pun la dispoziţia partidului toată susţinerea de care sunt capabil că să obţinem rezultate bune.”

Următoarea Convenţie Naţională a PLUS va avea loc peste un an.

Actriţa Oana Pellea, invitată la Convenţia Naţională PLUS, a mărturisit că s-a gândit să plece din ţară, dar nu a făcut-o pentru că iubeşte România.

”Eu iubesc această ţară, cum ştiu că o iubiţi şi dumneavoastră. Cred că această ţară merită o soartă bună. Vreau să trăim cu toţii într-o ţară normală, într-o ţară educată, cinstită. Cu cât e misiunea mai imposibilă, cu atât e mai nobilă cauza. În perioadele de criză, oamenii însemnaţi se adună. Aş fi putut pleca din ţară, dar nu am făcut-o. În ultimul timp, m-am gîndit că îmi pot lua câinii şi morţii şi să plec în altă ţară. Am renunţat la idee pentru că am toate speranţele în dumneavoastră”, a afirmat Oana Pellea, în discursul susţinut la Convenţia PLUS de sâmbătă.

 

 

Citește și: