Gandul.info
Cătălina Mănoiu
Cristina ANDREI
441 vizualizări 27 feb 2018

"Din nefericire majoritatea PSD -ALDE a încercat prin modificarea regulamentului să obstrucţioneze dreptul opoziţiei parlamentare de a susţine amendamente şi a dezbate în plenul Camerei Deputaţilor amendamentele respinse şi proiectele de lege. (...) Aşadar PNL a sesizat CCR am depus astăzi aceasta sesizare de freacţie la modificarea regulamentului prin îngrădirea dreptului opoziţiei de a susţine amendamente în plenul Camerei Deputaţilor", a declaratie liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a afirmat că este nevoie mai mult decât oricând ca Parlamentul României să fie forul de dezbatere şi legiferare în care deciziile să fie luate în urma ascultării unor argumente solide şi a vocii opoziţiei.

"Este inadmisibil comportamentul PSD ALDE care urmăreşte să modifice legile în interes personal, să blocheze dreptul fundamental al opoziţiei şi să confişte această instituţie - Parlamentul României pentru interesele personale sau de grup prin încălcarea dreptului democratic", a spus Turcan.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat ca în hotărârea pe care PNL a contestat-o se regăseşte şi reglementarea prin care puterea poate să cenzureze dreptul opoziţiei de a desemna reprezentanti pentru funcţiile de conducere din comisiile de specialitate

"Noi considerăm că, odată desemnat de grupul parlamentar, acel reprezentant trebuie confirmat în comisile de specialitate printr-un vot prin care se ia act de decizia grupului parlamentar. (...) Cu privire la modul în care pot sau nu pot fi susţinute amendamentele în plenul Camerei Deputaţilor, ne referim la amendamentele respinse, aici am considerat ca se încalcă dreptul la iniţiativă legislativă", a spus Andronache.

În documentul depus, PNL solicită CCR să constate neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 98/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, "deoarece a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, act cu putere juridică infraconstituţională, fapt care atrage încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţia României, cât şi ale dispoziţiilor art.74 alin.(1) şi ale art.147 alin.(4) din Constituţie".

Liberalii susţin că Hotărârea nr.98/2017 a Camerei Deputaţilor de modificare şi completare a art.120 din Regulamentul Camerei Deputaţilor împiedică dezbaterea şi votarea tuturor amendamentelor conţinute în anexa de amendamente respinse la raportul comisiei permanente de specialitate şi constituie o încălcare a dreptului constituţional la iniţiativă legislativă a membrilor Camerei Deputaţilor.

Citește și: