Ana Petrescu
4422 vizualizări 8 iul 2018

Luni, de la ora 14.00, în şedinţa Birouluki Politic Naţional al PNL, ar putea fi convocat Consiliul Naţional. Ludovic Orban îşi doreşte o schimbare a statutului partidului, dar mai mulţi lideri liberali sunt nemulţumiţi de el şi ar putea cere chiar convocarea unui Congres, pentru a-l debarca de la conducere, potrivit surselor politice ale Mediafax.

Consiliul Naţional al PNL ar urma să se desfăşoare în perioada 15-30 iulie. Schimbarea pe care o propune Ludovic Orban prevede posibilitatea de a destitui preşedinţii filialelor liberale prin majoritate simplă şi nu prin votul a două treimi din membrii Biroului Politic Naţional, cum este în prezent.

Surse liberale au declarat pentru Mediafax că deja a fost realizată, la nivel central, o evaluare a activităţii organizaţiilor PNL din ţară, iar până în septembrie, Orban ar dori să-i înlocuiască pe Cristian Buşoi de la conducerea PNL Bucureşti, pe Marian Petrache de la Ilfov şi pe Iulian Dumitrescu - care este şi liderul grupului PNL la Senat - de la Prahova. Demiterea printr-o majoritate simplă este mult mai uşor de întrunit, decât votul a două treimi din membri.

Potrivit unor surse din partid, cei trei se numără printre liderii PNL nemulţumiţi de actualul preşedinte şi vor schimbarea lui din funcţie.

Cristian Buşoi şi Marian Petrache

Întrebat dacă este interesat să preia partidul, Marian Petrache a evitat un răspuns direct.

"Dacă v-aţi uitat pe CV-ul meu, aţi văzut că sunt membru din 2000 şi singurul lucru care m-a interesat a fost binele acestui partid,” a declarat Petrache pentru Mediafax. ”Nu pot să discut despre aşa ceva pe presupuneri. Când se va ajunge acolo, sunt convins că partidul va găsi cea mai bună variantă. Eu nu discut aşa, cu dacă şi cu parcă. Eu am avut funcţii în partid, nu ar fi ok faţă de partid să îmi exprim la momentul ăsta tot felul de opţiuni." 

Nemulţumiţii îi reproşează lui Orban că nu au fost consultaţi în legătură cu deciziile importante luate în partid, printre care sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

În plus, i se reproşează că, la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. De asemenea,  Orban este considerat principalul vinovat al eşecului moţiunii de cenzură de săptămâna trecută, pentru că nu ştuit să atragă UDMR de partea sa. Şi Codul administrativ este trecut în "contul" actualului preşedinte PNL, deoarece le-a indicat parlamentarilor din partid să voteze împotrivă, deşi promisese altceva primarilor liberali.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Nicolae Robu, primarul PNL din Timişoara îndeamnă liberalii la unitate, dar îi recomandă lui Orban să lase parlamentarii să aprobe Codul administrativ. ”El nu este perfect, evident - este oare ceva perfect pe lumea asta?! - dar reprezintă un important pas înainte în legislaţia administraţiei publice!” afirmă Robu. ”Un partid puternic nu-şi stabileşte linia de conduită prin negarea a tot ce vine de la adversari, ci îşi permite să spună inclusiv că este de acord cu adversarii, atunci când aceştia - oricât de răi ar fi! - vin cu câte un lucru bun sau măcar relativ mai bun!”.

La Consiliul Naţional PNL din 15-30 iulie, tabăra Buşoi-Petrache-Dumitrescu va încerca forţarea convocării unui Congres în care Ludovic Orban să fie înlăturat de la conducere. Lor li se alătură Teodor Atanasiu, care deşi din mai 2017, este membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a intrat într-un con de umbră în partid şi ar dori să îşi recapete puterea de decizie în partid, prin intermediul unui nou preşedinte al PNL mai cooperant.

Printre nemulţumiţi se numără şi prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, care a declarat vineri, pentru Mediafax, că în cazul unui Congres extraordinar care să-l schimbe pe Orban, îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte. El consideră că Orban este o persoană neprezentabilă, care împiedică formarea unei coaliţii parlamentare.

Viorel Cataramă

”Consider că oricare din membrii partidului este mai calificat decât domnul Orban să conducă partidul.” susţine Catarmă. ”Aş enumera principalele greşeli care au dus la situaţia prezentă: modul defectuos în care s-a acţionat la demisia Guvernului Tudose, când PNL nu i-a dat, prin neprezentarea unui candidat, nu i-a dat posibilitatea preşedintelui să dea Opoziţiei să formeze un nou guvern. Apoi limbajul inadecvat la adresa PSD, fără a propune nicio măsură alternativă, niciun program alternativ. A treia chestiune este atitudinea pro justiţie, percepută de opinia publică uneori chiar isterică şi nesinceră, ca urmare a situaţiei personale a lui Ludovic Orban."

”În prezent, dintre toţi, sunt singurul lider care este perceput de opinia publică şi de presă ca fiind un lider liberal autentic,” se prezintă Viorel Cataramă. ”Mesajul meu este unul clar liberal de dreapta. Am capacitatea de a negocia şi am demonstrat acest lucru în trecut. Am o experienţă care îmi permite să duc partidul la 40 procente la alegerile parlamentare viitoare. Sunt om de afaceri, provin din sectorul privat şi ştiu problemele cu care se confruntă România şi am soluţii clare pentru rezolvarea lor.” 

Ludovic Orban şi Mara Mareş la un eveniment TNL

Deocamdată, Ludovic Orban preferă să bagatelizeze informaţiile privind o eventuală debarcare din fruntea PNL.

"Este o glumă, vă veţi lămiri de altfel,” a declarat vineri Orban, ”pentru că de o lună de zile, PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate, care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Naţional Liberal este unit, Partidul Naţional Liberal este puternic, iar conducerea aleasă la Congres acţionează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredinţat de Congres."

Preşedintele PNL confirmă că, luna aceasta, va avea loc Consiliul Naţional, dar pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare.

"Până în acest moment, nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puţin nu ştiu să fi existat o asemenea voce în partid,” întăreşte Orban.”Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noştri politici din PSD-ALDE şi nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.”

 

Citește și: