Magradean Vasile
192 vizualizări 19 oct 2011

Deputatul PNL Horea Uioreanu susţine că premierul Emil Boc "umileşte o ţară întreagă", inclusiv locuitorii judeţului Cluj, şi încearcă să îi transforme pe primari "în cerşetori ai bugetului de stat" prin alocarea fondurilor de la Guvern pe criterii politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Guvernul condus de Emil Boc continuă să-i trateze pe români în funcţie de culoarea politică a primarilor. Astfel, cei care locuiesc în localităţi conduse de primari portocalii primesc atenţie şi fonduri guvernamentale, restul fiind trataţi cu dispreţ. Ultima alocare din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului este cea mai clară dovadă a acestei atitudini. Domnule Boc, dumneavoastră umiliţi o ţară întreagă, inclusiv locuitorii din judeţul Cluj, locul dumneavoastră de baştină, şi încercaţi să transformaţi primarii în cerşetori ai bugetului de stat. La această dată, alternativa lor pentru a-şi putea continua proiectele e doar traseismul politic, înregimentarea în partidul-stat", susţine, într-un comunicat de presă transmis miercuri Horea Uioreanu.

Deputatul PNL afirmă că, în şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul a alocat bani pentru plata unor arierate, cheltuieli curente şi de capital către 31 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj.

"Conform Hotărârii de Guvern, 27 din primăriile beneficiare de fonduri guvernamentale sunt controlate de PDL şi UDMR. Suma alocată celor 27 de unităţi administrativ-teritoriale se ridică la 1,7 milioane de lei, faţă de doar 170.000 de lei daţi primăriilor PSD şi PNL. De menţionat faptul că singura primărie liberală prezentă în lista «fericiţilor» este Mărgău, cu satul natal al premierului, Răchiţele, care a primit «fabuloasa» sumă de 10.000 de lei. Dat fiind faptul că 90 la sută din fondurile alocate judeţului Cluj se duc la primăriile PDL, nu pot să nu mă întreb care sunt criteriile de acordare a finanţărilor de la bugetul de stat?", adaugă deputatul PNL.

El menţionează că locuitorii judeţului Cluj trebuie să afle unde şi pe ce anume cheltuiesc primarii PDL miliarde de lei vechi şi de ce 38 de comune din judeţ nu au acces la fonduri guvernamentale.

"Cine vă permite, domnule prim-ministru Emil Boc, să pedepsiţi cetăţenii acestor comune conduse de primari aparţinând PNL şi PSD, mai ales având în vedere faptul că unii dintre ei au votat PDL? Cum puteţi afirma că sunteţi apropiat de clujeni în timp ce îi trataţi diferenţiat, asemenea unui politruc din vremea comunismului? (...) Eu sunt convins că operaţiunea «90 la sută pentru PDL» nu va avea efectul scontat, românii fiind sătui de politica discreţionară pe care o promovaţi", conchide Horea Uioreanu.

Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor şi acoperirea cheltuielilor curente şi de capital au fost direcţionate către primăriile conduse de PDL, unităţile administrative conduse de partidele din opoziţie primind cu până la de patru ori mai puţin din alocări.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 de primării cu situaţii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum şi cheltuielile curente şi de capital.

Lista primăriilor indică însă un număr total de 1.035 unităţi beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primării conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumătate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei, conform calculelor MEDIAFAX.

Pentru PSD au fost incluse pe listă puţin peste 170 primării (care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei), în timp ce pentru PNL au fost acceptate puţin peste 135 primării (cu un total de circa 7,6 milioane lei).

UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primării.

Cele mai multe fonduri destinate primăriilor PDL au fost alocate în judeţele Neamţ, Suceava, Cluj, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Bacău, iar cele mai puţine în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Satu Mare, Vrancea.

Citește și: