Departamentul Politic
1446 vizualizări 29 oct 2018

”Din punctul de vedere al PNL, remanierea trebuie să înceapă cu premierul, cu Viorica Dăncilă, care este cea mai nepotrivită persoană să conducă un guvern,” a declarat Ludovic Orban, după şedinţa de luni Biroului Executiv al PNL. ”Considerăm că doamna Dăncilă, care zice că face evaluarea miniştrilor, nu are capacitatea nici măcar să se auto-evalueze pe ea, dar pe alţi miniştri. Ca atare, considerăm că această remaniere nu va aduce nimic bun României şi că în continuare, România nu are Guvern. Nu există altceva decât slugi ale baronilor PSD, care nu răspund decât ordinelor date de Liviu Dragnea.”

Preşedintele PNL a comentat că remanierea guvernamentală anunţată pentru această săptămână este felul în care Liviu Dragnea îi va mitui pe baronii locali care l-au susţinut să-şi păstreze funcţia de preşedinte al partidului, în timpul puciului condus de Gabriela Firea.

”Am discutat despre aşa zisa remaniere guvernamentală care se discută astăzi. Şi mâine şi poimâine se va mai discuta despre ea. Din punctul nostru de vedere această remaniere guvernamentală nu este altceva decât un mod prin care Liviu Dragnea dă şpaga către baronii care i-au salvat scaunul de preşedinte, oferindu-le nişte poziţii şi şi pedepseşte pe baronii care s-au răsculat împotriva lui,” a afirmat Orban.

Biroul Executiv al PNL a votat, în şedinţa de luni, ca parlamentarii PNL să nu părăsească Bucureştiul, în intervalul 14-21 noiembrie, semn că partidul se pregăteşte să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului, care ar putea fi votată în acea perioadă.

Printre cele mai vocale partide din Opoziţie care cer depunerea unei moţiune de cenzură este PMP. Încă din vară, fondatorul PMP Traian Băsescu atrage atenţia că este ultimul şi cel mai potrivit moment pentru a încerca dărâmarea guvernului Dăncilă.

După consultările de miercurea trecută cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, pe tema modificării legislaţiei în domeniul justiţiei, liderul PMP Eugen Tomac, a anunţat că partidul susţine o moţiune de cenzură în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE s-a compromis definitiv pe legile justiţie.

În PNL, părerile sunt împărţite. A doua zi după consultările de la Cotroceni, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan era de părere că persoanele care vor să iniţieze moţiune de cenzură împotriva Guvernului fac jocul liderului PSD, Liviu Dragnea, deoarece coaliţia de la guvernare încă deţine majoritatea în Parlament.

Ultima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP, a fost depusă pe 20 iunie şi a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului pe 27 iunie. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat.

 

Citește și: