Ana Petrescu
922 vizualizări 15 feb 2019

”Comisia de la Veneţia a exprimat serioase rezerve legate de înfiinţarea acestei secţii speciale, evidenţiind riscul de a deveni un instrument de presiune şi intimidare asupra judecătorilor şi procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018. Comisia Europeană, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, solicită „suspendarea imediată” de la punerea în aplicare a modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, inclusiv a normelor privind înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor. Totodată, Comisia Europeană cere implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO”, aminteşte preşedintele PNL, Ludovic Orban.

”Având în vedere toate aceste poziţii exprimate de experţii europeni, Partidul Naţional Liberal îşi ia angajamentul de a desfiinţa Secţia specială de anchetare a magistraţilor, de a implementa toate recomandările formulate în privinţa sistemului de Justiţie, astfel încât România să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană”, promite Orban, care apreciază că dosarul deschis împotriva lui Laurei Codruţa Kovesi este o răzbunare politică a ministrului Tudorel Toader coordonat de Liviu Dragnea.

”În ceea ce priveşte cazul fostului procuror general şi fost şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, considerăm că acţiunea declanşată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenţei, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfăşoară ancheta în cazul Laura Codruţa Kovesi este aceeaşi care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la şefia DNA, după ce ministrul Justiţiei a obţinut demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi”, a conchis Orban.

Lui Ludovic Orban i se pare scandalos că acţiunea împotriva lui Kovesi a fost declanşată chiar înaintea audierii acesteia în Comisia LIBE a Parlamentului European, în vederea obţinerii unei funcţii importante la Bruxelles.

”Mi se pare scandalos ca atunci când mai sunt câteva zile până la audierea în Comisia LIBE a Parlamentului European a candidatului român la şefia Parchetului European, Secţia specială de investigare a magistraţilor să iniţieze o anchetă penală atât de repede împotriva doamnei Kovesi care, repet, este în procedura de ocupare a poziţiei de procuror-şef. Am fost împotriva înfiinţării acestei Secţii. Am atacat la CCR, am sesizat Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia ne-a dat dreptate şi a formulat recomandare împotriva înfiinţării acestei Secţii speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi. Iată la ce a dus înfiinţarea acestei Secţii, care este practic sluga politicului, sluga infractorilor din PSD-ALDE, care execută comenzi şi care încearcă să îngenuncheze orice magistrat independent care încearcă să îşi exercite profesia şi care îi deranjează pe cei care se află astăzi la putere”, a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL nu crede în coincidenţe, iar acţiunea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor în justiţiei are ca scop reducerea şanselor Codruţei Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

”Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare că este o acţiune comandată politic care are clar scopul de a pune în umbră şi de a reduce şansele candidatului român la funcţia de procuror-şef al Parchetului European”, a explicat Orban.

”Cu siguranţă, când un candidat este pus într-o astfel de situaţie, în care să planeze suspiciuni asupra sa, este posibil să i se reducă şi şansele. Repet. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare scandalos faptul că această nou înfiinţată Secţie, care practic a fost creată de actuala putere, de Dragnea, de Tăriceanu, doar cu scopul de a intimida magistraţii independenţi, să comită o asemenea agresiune împotriva unui magistrat român care este implicat într-o procedură de selecţie pentru ocuparea unei funcţii de conducere foarte importantă la nivel european”, a conchis Orban.

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie îl nemulţumeşte şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care îi solicită să clarifice de urgenţă situaţia dosarului deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilităţi în statul român, indiferent de funcţiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea şi consolidarea statului de drept. Solicit Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie corectitudine maximă, respectarea cu stricteţe a legii şi clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kövesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens.

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. Am contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, sever criticată şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”, a afirmat Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României acuză PSD-ALDE că au ignorat avertismentele Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi GRECO în ceea ce priveşte înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor şi avertizează că majoritatea PSD-ALDE este direct responsabilă pentru conflictul care există acum în rândul magistraţilor

”Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, astfel că această secţie specială, în acest moment, funcţionează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiţiei, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraţilor. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiţie şi a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României, mai nou, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reclamând, de asemenea, presiuni şi interferenţe.

Atenţionez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă şi alţi paşi înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneţia şi recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie să nu fie afectate, iar fundaţia democratică a statului român să nu fie periclitată”, a completat şeful statului.

”Lupta anticorupţie va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care îşi doresc să controleze justiţia şi să îngenuncheze statul de drept. Ca preşedinte, voi acţiona şi mai departe pentru menţinerea statutului pe care România şi l-a câştigat cu mari sacrificii, de ţară în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”, a conchis Klaus Iohannis.

 

Citește și: