Cristina ANDREI
457 vizualizări 13 nov 2017

„PNL a venit astăzi la Avocatul Poporului împreună cu preşedintele Comisiei juridice (a PNL-n.r.) din Camera Deputaţilor, Ioan Cupşa, pentru a depune sesizarea către CCR, având în vedere procedura care ne este la dispoziţie, noi nu putem face în acest moment decât să cerem Avocatului Poporului să sesizeze CCR”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Dancă.

Deputatul Ioan Cupşa a criticat faptul că situaţia extraordinară nu a fost pomenită în OUG.

„În mod esenţial premierul Tudose şi întreg Guvernul încalcă principiile principiile constituţionale, aşa cum încalcă şi normele constituţionale, cu mare uşurinţă. În mod esenţial au încălcat principiul delegării legislative. Nu ar fi putut să adopte prin OUG aceste modificări care sunt foarte voluminoase, sunt peste 27 de pagini (...) de modificări ale unor norme de drept fiscal. Efectiv Guvernul Tudose ca putere executivă uzurpă atributele puteriii legislative”, a adăugat Cupşa.

Victor Ciorbea: Dacă OUG nu e în vigoare, CCR poate să declare sesizarea inadmisibilă

„Se prevede expres că ordonanţa va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor. (...)Este o prevedere expresă în Legea 47/1992 care stipulează că CCR se pronunţă asupra legilor şi ordonanţelor în vigoare. Nu e vorba că nu ne grăbim, vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom mai primi şi alte memorii şi când avem soluţia ne vom pronunţa”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a afirmat că sesizarea ar putea fi declarată inadmisibilă de CCR dacă este judecată înainte ca OUG să intre în vigoare.

„Dacă sunt întrunite condiţiile constituţionale ale jurisprudenţei Curţii şi ale CEDO să ridicăm o excepţie de neconstituţionalitate, dar în niciun caz nu cred că este în interesul nimănui să ne grăbim şi să o facem peste noapte sau fără să avem motive sau să ajungem în situaţia în care s-ar putea, cel puţin teoretic, să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că a fost formulată cu mult timp înainte şi la data judecării acea ordonanţă nu este încă în vigoare”, a spus Avocatul Poporului.

Vineri, Ludovic Orban a declarat că, în contextul controverselor create în jurul Codului Fiscal, Avocatul Poporului va fi sesizat de PNL pentru ca Ciorbea să atace la CCR ordonanţa, subliniid că acesta are datoria să apere drepturile românilor.

„Văd că OUG nu era atât de urgentă. Pentru că nici până astăzi nu este publicată în Monitorul Oficial, motiv pentru care nu putem să facem primul pas pe care l-am anunţat, şi anume sesizarea Avocatului Poporului pentru atacarea la CCR. Aşteptăm publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, după care a doua zi vom ataca la Avocatul Poporului pentru a-i solicita să sesizeze CCR. Sunt convins că nu vom fi singurii care vom sesiza Avocatul Poporului, vor fi şi sindicate şi patronate. (...) Victor Ciorbea a fost lider de confederaţie sindicală. Deci, poate îşi aduce aminte că a fost lider de sindicat şi că, în calitate de lider de sindicat, avea obligaţiile să apere drepturile angajaţilor din sindicat", a spus atunci Orban. 

Tot vineri, preşedintele PNL a anunţat că partidul va pregăti o comisie de organizare a protestelor împotriva ordonanţei care modifică prevederile Codului Fiscal, adăugând că e posibilă o astfel de manifestare şi în ziua moţiunii de cenzură.

„Vom stabili o comisie de organizare a tuturor acţiunilor de protest pe care le vom face împotriva acestei harababuri fiscale declanşate”, a spus Orban.

Liderul PNL a precizat că va discuta luni, în şedinţa Biroului Executiv al formaţiunii, despre un calendar al protestelor.

Întrebat ce presupune calendarul, Orban a răspuns: „Mi-e greu să vă spun acum. Cu siguranţă vom organiza marşuri, mitinguri, e posibil şi în ziua moţiunii, încă nu am hotărât unde. Asta este o dezbatere. Deja am şi discutat, voi propune o comisie de organizare care să fie responsabilă de coordonarea tuturor acestor acţiuni de protest, dar şi cu alte acţiuni de protest care vor fi organizate de societate prin grupuri organizate, indiferent dacă sunt patronate, sindicate, sau alte asociaţii profesionale sau alte organizaţii ale societăţii civile”.

Totodată, liderul liberal a susţinut că PNL va organiza propriile manifestări, dar că poate exista o coordonare cu sindicatele.

„Noi vom organiza propriile noastre manifestări, dar poate exista o coordonare, să arătăm opoziţia puternică care există în societate faţă de această improvizaţie fiscală care nu are sens, care afectează grav foarte multe categorii”, a precizat Ludovic Orban.

Întrebat dacă s-a gândit la o primă dată pentru un marş de protest, preşedintele PNL a răspuns: „Vă vom prezenta calendarul când îl vom adopta”.

Citește și: