Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
34152 vizualizări 28 mai 2014

Crin Antonescu şi Vasile Blaga au decis miercuri seară ca PNL şi PDL să fuzioneze, rămânând în discuţie doar momentul când acest lucru să se întâmple, înainte sau după prezidenţiale. „Destul de greu de crezut” că se va reuşi acest lucru până la alegeri, a comentat liderul democrat-liberal, Vasile Blaga. În ce priveşte semnarea unui protocol între cele două partide, Blaga a precizat că, cel puţin în primă fază, fuziunea se va face pe bază de ”încredere”. Un document oficial ar urma să fie elaborat în perioada următoare pe baza discuţiilor între liderii celor două partide.

”Vom lucra pas cu pas pentru a face o mare construcţie de dreapta. Eu mi-aş dori, dacă se poate, ca fuziunea să se facă până dimineaţă, dar nu o să încheiem o înţelegere scrisă pentru că mergem pe încredere, lucrând la fuziune într-o perioadă care va dura. Dacă va dura o lună, o lună, dacă va dura trei luni, trei luni. Dacă va dura şase luni, şase luni. Tot ceea ce am comunicat se va pune pe hârtie. Aici nu e vorba despre Blaga şi Antonescu, nici măcar despre PNL şi PDL, este vorba despre România. Cele două partide au încredere unul în celălalt”, a declarat Blaga, la sfârşitul negocierilor.

”Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, există complementaritate şi o voinţă politică pe care am exprimat-o şi verifiicat-o astăzi împreună”, a precizat şi Antonescu.

Până la fuziune însă, liderii PDL şi PNL au stabilit să susţină un candidat unic la prezidenţiale care va fi stabilit în urma unui sondaj de opinie. „Am decis să avem un candidat unic la Preşedinţie, pe care-l vom stabili pe baza unor cercetări", a mai spus Blaga.

Democrat-liberalul a anunţat că din partea PDL la cercetările sociologice va intra Cătălin Predoiu. Crin Antonescu nu a dorit să precizeze pe cine vor măsura pentru alegerile prezidenţiale. În prezent, Klaus Iohannis stă mai bine în sondaje decât Crin Antonescu la capitolul încredere.

Blaga şi Antonescu au stabilit că în plan local PDL şi PNL vor colabora şi vor rupe alianţele deja existente. Liderul PNL a adăugat că va fi greu să se renunţe la anumite majorităţi în Consiliile Judeţene şi locale, dar acest lucru va fi necesar. Mai mult, cele două grupuri parlamentare vor colabora strâns în perioada următoare.

Delegaţiile PNL şi PDL s-au întâlnit la Parlament pentru a discuta despre refacerea dreptei. Din partea PNL participă Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Mircea Roşca şi Romeo Stavarache, în timp ce PDL este reprezentat de Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Gheorghe Falcă şi George Scripcaru.

Conducerile PDL şi PNL s-au întrunit astăzi pentru a stabili mandatele cu care se va merge la negocieri. Cele două partide vorbesc de reunificarea dreptei în perspectiva alegerilor prezidenţiale, dar şi de o colaborare parlamentară. În etapa a doua, se preconizează o fuziune, care nu se discută anul acesta, cei doi pornind de la ideea unei alianţe electorale. În cursul dimineţii conducerea PDL a dat undă verde negocierilor cu liberalii.

”Participăm la această discuţie deschişi. Dorim să colaborăm pe termen scurt, mediu şi lung. Deci, nu vom avea în vedere doar alegerile prezidenţiale din acest an, ci şi alegerile locale şi parlamentare din 2016”, a mai declarat Vasile Blaga.

Strategia pe termen scurt

Rezultatele slabe înregistrate la europarlamentare de liberali şi democrat-liberali a determinat conducerile celor două partide să înceapă rapid negocierile pentru unificarea dreptei. Apropierea celor două partide a fost facilitată, după ce în plan european, Crin Antonescu şi PNL s-au alăturat Partidului Popular. După ce europarlamentarii PNL vor activa în grupul PPE, la Congresul Extraordinar se va propune renunţarea la prevederea care stabilea că PNL face parte din ALDE. Totodată, PNL urmează să fie primit ca partid în PPE, la prima mare reuniune a PPE.

Strategia lui Crin Antonescu şi Vasile Blaga este de a se prezenta rapid ca singura alternativă în faţa prezidenţiabilului PSD şi a guvernării Victor Ponta. De aceeea, liberalii şi democrat-liberalii doresc ca reunificarea dreptei să se facă în jurul celor două partide. După ce PDL şi PNL vor ajunge la o înţelegere, vor fi invitate şi alte partide de dreapta să se alăture acestei alianţe electorale.

Mai mulţi vicepreşedinţi PNL şi-ar fi dorit o fuziune cu PDL, dar acest lucru este momentan respins de democrat-liberali. În cadrul negocierilor urmează să fie stabilit şi un tandem prezidenţiabil – premier pentru această toamnă. Surse din cele două partide susţin că este posibil să se meargă pe schema USL, în sensul că un partid va avea prezidenţiabilul, ia celălalt va da premierul.

La întâlnirea de astăzi va participa şi Klaus Iohannis, chiar dacă acesta şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte PNL. Crin Antonescu a declarat că îl va susţine pe Klaus Iohannis pentru şefia PNL dacă acesta va dori să candideze. În schimb, Antonescu a anunţat că este dispus să candideze şi el pentru preşedinţia partidului, „dacă va fi nevoie”.

Această întâlnire reprezintă un prim pas în reunificarea dreptei, după ce în 2007, Alianţa DA s-a rupt. Negocieri cu PNL a purtat şi preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Tăriceanu, mai aproape de un nou partid

Deşi Daniel Chiţoiu a anunţat că îl va spriji pe Călin Popescu Tăriceanu să candideze la funcţia de preşedinte al PNL la Congresul extraordinar din această vară, fostul lider liberal optează din ce în ce mai mult pentru înfiinţarea unui nou partid.

Acesta s-a întâlnit în ultimele zile cu Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Andrei Gerea şi Cătălin Harnagea – ex-SIE pentru a discuta strategia pentru perioada următoare. Tăriceanu a mai purtat discuţii cu Bogdan Olteanu, fosta sa mână dreapta din perioada guvernării şi cu Mihai Stănişoară, recent venit în PNL din PDL.

Tăriceanu a anunţat după ce şi-a dat demisia din PNL că va înfiinţa un nou partid - Partidul Liberal Reformat. După ce nu a găsit destui oameni care să i se alăture, fostul lider PNL a postat un mesaj pe Facebook în privinţa intenţiilor sale. Ulterior, a renunţat la acest plan şi cu câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare a depus adeziunea de reînscriere în partid la organizaţia municipală PNL Satu Mare. Cei de la centru au considerat această revenire în partid este nestatutară, Crin Antonescu cerându-i lui Călin Popescu Tăriceanu să se înscrie regulamentar în partid.

La Delegaţia Permanentă de luni, Tăriceanu a încercat să participe la şedinţă, dar a fost dat afară. Mircea Ionescu Quintus i-a cerut să părăsească sala, fiind dat şi un vot în acest sens la propunerea lui Ludovic Oban.

Surse apropiate lui Călin Popescu Tăriceanu au declarat pentru gândul că acesta va încerca să formeze un nou partid. Noua formaţiune se va alătura PSD, care va încerca să prezinte această alăturare drept o refacere a USL.

Călin Popescu Tăriceanu a fost sprijinit de social-democraţi pentru a obţine funcţia de preşedinte al Senatului, el participând regulat la şedinţele USD alături de Kelemen Hunor, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Victor Ponta.


 

Citește și: