1 vizualizări 27 feb 2008

Liberalii şi social-democraţii par să respecte planul convenit bilateral pentru alegerile anticipate. Conform acordului la care s-a ajuns în urmă cu trei săptămâni, reprezentanţii celor două partide au făcut tot posibilul ca proiectul de lege privind votul uninominal să treacă de Comisia de cod electoral. PNL condiţionase organizarea anticipatelor de adoptarea acestui proiect, aşa că social-democraţii au trecut peste reticenţe şi şi-au dat voturile fără să crâcnească. 

În varianta care a trecut de comisie, pragul electoral pentru ca partidele să intre în Parlament este de 5 la sută sau dacă respectivele formaţiuni obţin numărul cel mai mare de voturi în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii pentru Senat. În cazul pragului alternativ, partidele urmează să obţină un număr de locuri de parlamentari proporţional cu scorul electoral obţinut.

Comisia de cod electoral a mai stabilit ca pragul electoral pentru alianţele politice să fie stabilit după formula „5+3+1+1“, adică maximum 10 la sută. Astfel, pentru o alianţă formată din 2 partide pragul este de opt la sută, pentru cele formate din trei partide de nouă la sută, iar pentru cele alcătuite din patru sau mai multe formaţiuni de 10 la sută. Alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal a rămas să fie rezolvată ulterior. Legea privind votul uninominal ar urma să treacă marţi prin plenul Camerei Deputaţilor.

Piedici în calea fericirii comune

Preşedintele PSD Mircea Geoană a devenit cel mai fervent susţinător al alegerilor anticipate. Atât de pasionat, încât a uitat temporar de promisiunea făcută premierului Tăriceanu, că nu va semna nici o moţiune de cenzură. Marţi seara, liderul pesedist a anunţat că partidul său ar susţine moţiunea de cenzură a PD-L privind taxa auto, dacă preşedintele Traian Băsescu dă asigurări că va dizolva Parlamentul şi se va ajunge la anticipate.

Declaraţia i-a iritat pe liderii PNL, care au primit însă asigurări, ieri, de la alţi pesedişti de rang înalt că nu se pune problema ca PSD să semneze moţiunea. Haosul din PSD ar putea fi problema cea mai mare în calea planului iniţial de demisie a Guvernului şi organizare a alegerilor anticipate. Liberalii nu ştiu pe ce oameni contează Geoană, cu excepţia lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Miron Mitrea. Ion Iliescu şi apropiaţii săi au declarat pe faţă că nu sunt de acord cu scrutinul devansat, în timp ce Adrian Năstase şi-a exprimat şi el rezervele. Prin urmare, viitoarele negocieri între PNL şi PSD vor trebui purtate nu numai cu Mircea Geoană, ci şi cu ceilalţi doi.

 În plus, o mare problemă este summit-ul NATO de la începutul lunii aprilie. Pentru ca alegerile generale să fie devansate şi să se ţină concomitent cu cele locale, ar trebui ca Guvernul să cadă cel mai târziu luna viitoare şi Parlamentul să fie dizolvat. Or, criza guvernamentală previzibilă s-ar întinde cu siguranţă şi în aprilie, adică s-ar suprapune peste summit.

Deocamdată, negocierile dintre PNL şi PSD au fost oprite, urmând ca ele să fie reluate după ce este adoptată şi promulgată legea privind uninominalul.


Citește și: