Ana Petrescu
171 vizualizări 2 mai 2019

„Uniunea Salvaţi România a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la modificările aduse Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţi PNL. De asemenea, deputaţii USR au sesizat CCR, alături de deputaţi PNL, cu privire la modificarea adusă art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”, au transmis reprezentanţii partidului condus de Dan Barna, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Referitor la sesizarea făcută la CCR cu privire la Legea medierii USR apreciază că Parlamentul nu a ţinut cont de Decizia nr. 560/2018 a CCR, prin care Curtea a constatat că erau neconstituţionale mai multe prevederi prin care erau reintroduse obligaţiile încercării procedurii medierii anterior iniţierii unui proces şi dovedirii acestui fapt în faţa instanţei, respectiv era introdusă obligaţia judecătorului de a trimite părţile la mediere, în anumite cauze care se află pe rolul primei instanţe de judecată de mai mult de 18 luni fără a fi soluţionate.

„Când voiau să o înlăture cu orice preţ pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA, liderii PSD şi ALDE invocau toată ziua comportamentul lipsit de loialitate constituţională de care ar fi dat dovadă aceasta, pentru că nu a anticipat ce avea să scrie CCR într-o decizie de peste câteva luni. Acum, când însuşi Parlamentul ignoră flagrant decizii ale Curţii Constituţionale, liderii PSD-ALDE nu mai văd nicio problemă. Este la fel ca la ′abuzurile statului paralel‵. Vorbesc continuu de abuzuri, dar principalele abuzuri sunt comise tocmai de ei”, a afirmat Dan Barna, potrivit comunicatul de presă al USR.

„Prin încălcarea efectelor erga omnes ale deciziei de constatare a neconstituţionalităţii, legiuitorul procedează într-un mod contrar comportamentului constituţional loial de care acesta trebuie să dea dovadă faţă de instanţa constituţională şi faţă de jurisprudenţa acesteia. Întrucât respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale constituie una dintre valorile care caracterizează statul de drept, obligaţiile constituţionale care rezultă din jurisprudenţa instanţei constituţionale circumscriu cadrul activităţii legislative viitoare. Or, prin adoptarea unei soluţii legislative similare cu cea constatată, în precedent, ca fiind contrară dispoziţiilor art. 1 alin. (5) şi art. 27 din Constituţie, legiuitorul acţionează ultra vires, încălcându-şi obligaţia constituţională rezultată din art. 147 alin. (4) din Constituţie”, arată USR în textul sesizării formulate la Curte.

USR motivează, în obiecţia de neconstituţionalitate cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, că actul normativ încalcă Legea fundamentală, prin prevederile care dezincriminează „faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) şi b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale”.

„Concret, în cadrul procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei CCR nr. 584/2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare”, a conchis sursa menţionată.

 

Citește și: