Ana Petrescu
3036 vizualizări 14 apr 2019

„Mulţi dintre dumneavoastră urmăriţi viaţa politică din România, acolo e un măcel. Îl băgăm sau nu pe Dragnea la puşcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror general european? E o fantezie de campanie în urma căreia obiectul este ca românii să voteze tot politic şi să nu voteze ştiind ce votează, pentru că a ştii despre Uniunea Europeană înseamnă a ştii ce votezi. I-aţi văzut că şi la Bruxelles se burzuluiesc mai ceva ca Viktor Orban în Ungaria. Eu mi-aş dori foarte mult ca cetăţenii români să voteze în deplină cunoştinţă a ceea ce înseamnă UE”, a afirmat Traian Băsescu, la Chişinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.

El le-a vorbit cetăţenilor din Republica Moldova despre ce înseamnă Uniunea Europeană, făcând o trecere în revistă a problemelor care îi nemulţumesc pe europeni, cum ar fi migraţia, incapacitatea sistemului Schegen de a asigura securitatea frontierelor şi şomajul în rândul tinerilor.

„Aş vrea să ştiţi ce este Uniunea Europeană cu bunele şi cu relele ei. UE e un proiect de pace, în primul rând, înseamnă garantarea păcii pe teritoriul UE. În momentul de faţă nu există formulă mai sigură ca cetăţenii europeni să aibă pacea garantată. Ea trebuie însă urmată cu credinţă de popoare. În primul rând, politicienii au obligaţia să spună cetăţenilor din ţările lor ce înseamnă UE, Uniune care înseamnă circa 500 milioane de cetăţeni cu nemulţumiri destul de mari la adresa oamenilor politic care nu au rezolvat marile probleme cu care se confruntă UE azi. Migraţia nemulţumesc profund cetăţenii europeni, şi pe cei români. Imposibilitatea sistemului Schengen de a garanta securitatea frontierele. S-a dovedit că nu ai nevoie nici de puşcă pentru a trece frontierele. Deci o nemuţumire profundă a cetăţenilor europeni pentru că el ştie că contribuie cu bani pentru asigurarea securităţii frontienelor. UE are 23 milioane de şomeri din care 24% sunt tineri între 18 şi 25 de ani. Este o altă mare nemulţumire a cetăţenilor europeni şi se întreabă de ce contribuim la bugetul UE dacă nu se fac probleme care să rezolve problematica socială”, a explicat Băsescu.

Fostul preşedinte al României, care în prezent deschide lista candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, a mai spus că „singura soluţie pentru a consolida UE este creşterea coeziunii UE şi creşterea procesului de integrare”.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că trebuie accelerat procesul acordării cetăţeniei români cetăţenilor din Republica Moldova.

„De ce trebuie să ţin astfel de discursuri în Republica Molodva? Pentru că previzionez că se va întâmpla în 5-6 ani lucruri extrem de interesante. Pînă una alta sunt un milion de moldoveni care sunt deja parte a UE. Ceea ce previzionez este că în 5-6 ani toţi cetăţenii Republicii Moldova vor fi cetăţeni europeni, iar ţara va rămâne în afara. Aşa nu se poate. Cred că accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române cetăţenilor Republicii Moldova, pentru că va fi foarte greu că va fi populaţia de 3,5 milioane de cetăţeni români, iar aderarea nu e făcută. Practic prin acordarea cetăţeniei acordăm un proces de unificare, un proces care merge înainte”, a conchis Băsescu.

 

 

Citește și: