14 vizualizări 25 apr 2008

„Poporul amărât e aici. Veniţi doamnă, doamna Rodica, lângă noi, că suntem toţi din zonă. Uite-o şi pe vecina de la 3”, striga joi, spre seară, o bătrânică îmbrăcată în hainele de sărbătoare, spre câţiva trecători care se apropiau timid de Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timişoara. Aleşi pe sprânceană, pensionarii au fost invitaţi, de fapt, la un spectacol cu dar, organizat de colegiul 1 al organizaţiei municipale PD-L. Pe lângă alegătorii trecuţi de prima tinereţe au fost convocaţi şi câţiva zeci de copii, însoţiţi desigur de părinţii alegători.

Până când invitaţii şi-au făcut curaj să intre în sala de spectacol, înăuntru era forfotă mare. Tineretul activist, dotat cu veste portocalii, alinia sute de plase de plastic cu iepuraşi. „Grantat PD-L, împreună vom fi mai puternici”, stătea scris pe fâşiile capsate de fiecare pungă pregătită pentru spectatori. Plasele au fost „dotate” după specific – cozonac, o sticlă de vin şi o cutie de suc pentru seniori, sau o jucărie de un leu jumate, dulciuri şi răcoritoare pentru juniori. Până şi decorul a stat sub semnul pomenii electorale.

În faţa scenei, pe mese au fost aşezate mai multe coşuri pline cu ouă vopsite şi două pungi pline cu bunătăţi. Spre ştiinţă. Când sala s-a umplut au apărut şi candidaţii. Nu le lipsea nimic. Aveau cu toţii costumul de campanie, zâmbetul mieros-dispreţuitor, eşarfă de partid, plus nenumărate promisiuni. „Nu ne mai putem lăsa păcăliţi de pomenile electorale ale primarului, care vine acum să ne tundă iarba, să ne asfalteze străzile. Parcul copiilor e ca o puşcărie abandonată. Copiii noştri nu au unde să meargă pentru că Primăria a încercat să se asocieze cu un primar. E clar că nu era vorba decât de un nou tun imobiliar”, povestea audienţei fostul vameş Gheorghe Ciobanu, acum candidatul PD-L la Primăria Timişoara.

La sfârşitul discursurilor, aplaudate cu avânt forţat, vine şi sfatul pentru copii: „Când mergeţi acasă să le arătaţi părinţilor eşarfele portocalii. Să voteze PD-L. Culoarea e aşa, ca morcovul”. În timp ce candidaţii se retrag, apar cadourile de la „iepuraşii” portocalii. Clauni şi baloane pentru copii, muzică populară pentru restul lumii. Pentru evitarea călcatului pe picioare, cadourile s-au împărţit în etape. Primii au fost copiii, care au dat cele mai multe bătăi de cap activiştilor responsabili de împărţitul pomenilor. „Copii, staţi liniştiţi că e pentru toată lumea”, a încercat unul dintre ei să potolească avântul juniorilor. Cu pensionarii s-a schimbat tactica. În timp ce pe scenă se cânta de zor „O, Banatul meu!”, fiecare spectator şi-a primit punga mult aşteptată. După aproape două ore, toată lumea a plecat spre casă. Spectatorii căutând prin plase, iar democrat-liberalii sperând „să nu ne uite ăştia până la alegeri”.

Citește și: