Anca SIMINA
46064 vizualizări 16 ian 2013

285 de persoane fizice au contracte de închiriere cu RA-APPS, iar pentru alţi 194 de demnitari statul plăteşte chiria pentru locuinţele de serviciu, potrivit listei chiriaşilor protocolului de stat, făcută astăzi publică de guvern.

Potrivit executivului, doar cinci persoane "nu sunt îndreptăţite" să locuiască în casele din administrarea Regiei. Este vorba de Calotă Samuel, fost şef ANPC, Pavelescu Ioan Mircea, fost vicepreşedinte AVAS, Dumitru Orlandea, fost consilier al ministrului PDL al Economiei, Ioan Ariton, Daniel Povârnaru, fost consilier al ministrului PDL Bogdan Drăgoi, şi Alexandru Nazare, fost ministru PDL al Transporturilor, toţi în curs de evacuare. Nazare a anunţat că a plecat din apartamentul de la stat din 29 decembrie, după ce în aceeaşi lună fusese notificat că RA-APPS doreşte rezilierea contractului încheiat în aprilie 2012.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A PERSOANELOR FIZICE CARE AU CONTRACTE CU RA-APPS

VEZI AICI LISTA DEMNITARILOR CARE DEŢIN LOCUINŢE DE SERVICIU RA-APPS

------------------------------------------------------------------------

PLUS: Lista chiriaşilor RAPPS. SURPRIZĂ: Ce caută pe listă chiriaşul Cotabiţă? EXCLUSIV

PLUS: De ce ar plăti un miliardar chirie de aproape 30.000 de euro pe lună? Ce spune Ţiriac

PLUS: Reacţie "nesimţită": "E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deşi conceptul de vilă nu e definit"

PLUS: Ce spune chiriaşul Geoană

------------------------------------------------------------------------

Cine e pe listă

În lista celor 285 de "persoane fizice care deţin locuinţe de la RA-APPS" se află numeroşi foşti demnitari şi oameni de afaceri care au primit casele fără a avea acest drept. Printre chiriaşii de lux se numără Ion Ţiriac, cu un imobil de 214 metri pătraţi, parţial al RA-APPS, pentru care plăteşte o chirie de 26.897,09 euro pe lună, Adrian Severin care are un apartament cu 4 camere plus una de serviciu, în total 192,74 de metri pătraţi pentru care plăteşte 790,35 de euro. Fosta cumnată a lui Nicolae Ceauşescu, Elena, are un apartament pe strada Bruxelles, de 221 de metri pătraţi, pentru care chiria este de 561,99 de euro.

Fostul consilier de stat al lui Victor Ponta, Mihnea Constantinescu, în prezent ambasador pentru securitate energetică, a păstrat apartamentul de patru camere de 149,35 metri pătraţi, cu o chirie de 550,42 de euro.

Senatorul PSD Şerban Nicolae este în litigiu de evacuare pentru apartamentul de trei camere plus una de serviciu, de 154,7 metri pătraţi, pentru care statul îi cere lunar 600,54 de euro.

Fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, stă şi el într-un aparament cu trei camere de 67,34 de metri pătraţi, cu 185 de euro chirie.

Familia lui Mircea Geoană are opt camere în casa din Cucu Starostescu, în total 246,34 de metri pătraţi, pentru care chiria a fost stabilită la 3.195,79 de euro.

Pe listă se află şi fostul parlamentar PRM Ilie Ilaşcu cu un apartament de 5 camere, de 132,81 de metri pătraţi, cu o chirie de 429,73 de euro.

Gabriel Cotabiţă locuieşte şi el într-un apartament de protocol cu 3 camere, 78 de metri pătraţi, cu o chirie de 216 euro.

Înainte ca guvernul să anunţe lista completă, gândul a inventariat eternii chiriaşi ai Regiei cărora statul le-a permis prelungirea contractelor mult după expirarea mandatelor de demnitar, singuura acoperire legală pentru acordarea locuinţelor de serviciu. Printre ei se numără senatorii PSD Mircea Geoană şi Şerban Nicolae, fostul procuror general din tipul guvernării Năstase,Tănase Joiţa, dar şi actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, care a păstrat apartamentul de la stat inclusiv în perioada 2009-2012, când nu mai era demnitar.

Cum se justifică eternii chiriaşi ai RA-APPS care nu vor să se mute din case

Guvernul Ponta nu are însă vreun plan de a le rezilia contractele celor care stau în casele de protocol chiar dacă nu mai îndeplinesc de mult condiţiile legale. Strategia lui Ponta s-ar linita la publicarea "listei ruşinii" mizând pe retragerea chiriaşilor d ebunăvoie din locuinţele de la stat. Intenţia anunţată de premier ar fi păstrarea a maximum 50 de apartamente ca locuinţe de serviciu şi a câtorva vile de protocol pentru preşedinte, prim-ministru, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului în Bucureşti, la Neptun, Covasna şi Predeal, restul urmând să fie scoase la vânzare. Acelaşi plan, anunţat şi demarat chiar de guvernul Boc în 2011 s-a dovedit un eşec în 2012, când inclusiv Victor Ponta a condus guvernul timp de şapte luni.

Din cele 700 de milioane de lei pe care statul şi le propunea să le scoată ca venituri la buget în 2012 din aceste vânzări, la final s-a ales cu 50 de milioane.

"Lovitura" imobiliară a statului. Ce s-a ales din marea vânzare a vilelor RA-APPS

În plus, unele dintre cele mai valoroase proprietăţi, de la Complexul Scroviştea la Hotelul Triumf din Bucureşti sau Clubul Floreasca, apartamentele din şoseaua Kiseleff sau casa ocupată de familia lui Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu nici nu au fost scoase la licitaţie până în acest moment, deşi lista în care erau propuse spre vânzare a trecut prin guvern la sfârşitul lui 2011.

La dispoziţia guvernului au rămas mai departe şi apartamentele centrale din Bucureşti, în vile de pe strada Mihai Eminescu, strada Polonă , Calea Dorobanţi, strada Icoanei sau Bulevardul Dacia, fie locuite de foşti demnitari care nu le-au mai părăsit, fie prinse în oferta guvernamentală pentru nou-veniţii la Palatul Victoria.

Primul ministru susţine că intenţionează să limiteze accesul în casele de protocol la preşedinte, premier, miniştri, "şi, eventual, secretari de stat". Până atunci însă, încă din decembrie, în prima şedinţă a noului guvern, Ponta a extins lista beneficiarilor de locuinţe de serviciu până la şefii de departament din ministere.

Citește și: