Anca SIMINA
6194 vizualizări 7 feb 2013

Fundaţia coordonată de Călin Popescu Tăriceanu, filialele PSD Bucureşti - condusă de Ecaterina Andronescu - , PNL Ilfov - a lui Marian Petrache -, PDL Ilfov, PIN, dar şi trusturile media B1 TV Channel, Realitatea Media şi Editura Intact, plus Confederaţia Sindicala Cartel Alfa condusă de Bogdan Hossu se numără printre marii datornici la stat, cu restanţe la plata chiriei pentru imobilele RA-APPS în care activează.

Lista datornicilor RA-APPS a fost făcută publică astăzi de guvernul Ponta.

Care sunt trusturile media datornice la stat

Asociaţiile şi fundaţiile datoare la RA-APPS

Partidele şi datoriile pe care le au la RA-APPS

Lista persoanelor fizice cu datorii la RA-APPS

 

PSD Bucureşti nu plăteşte de peste 10 ani

Datele guvernului arată că PSD Bucureşti, de exemplu, nu şi-a mai plătit chiria de 14 ani. Filiala preluată în 2011 de Ecaterina Andronescu de la Marian Vanghelie are cea mai mare datorie în rândul partidelor - 719.444, în condiţiile în care chiria lunară este de 4265 de lei pentru mai bine de 1300 de metri pătraţi.

PNL Ilfov are 258.099 de lei datorie, echivalentul pe 250 de luni al chiriei de 1003 lei pe care filiala de partid o are de plătit la RA-APPS. Pe listă se află şi PC, partidul fondat de Dan Voiculescu fiind dator cu 210.352 de lei la stat, chiria pe 8 ani şi jumătate.

Alte datorii apar în dreptul Partidului Ecologist Român - 330.050 de lei, invitat la conciliere cu statul ca şi PIN, fondat de Cozmin Guşă şi de Lavinia Şandru şi restant cu 156.342 de lei.

PDL pe de altă parte are de achitat contravaloarea chiriei pe trei ani (74.953 de lei) pentru filiala Ilfov, preluată de fostul deputat Mircea Marin, cu tot cu datorii, de la Cristache Rădulescu.

În topul sindicaliştilor restanţi se află Confederaţia Cartel Alfa, care refuză să plătească 1.059.345 de lei, întrucât este în proces cu statul. Confederaţia lui Bogdan Hossu are şiu cea mai mare suprafaţă închiriată de la RA-APPS - peste 1500 de metri pătraţi.

Cât datorează ISL-ul lui Tăriceanu şi fundaţia lui Harnagea

Cu o suprafaţă generoasă, de peste 700 de metri pătraţi, într-o clădire RA-APPS, Asociaţia Institutul de Studii Liberale, fondată de Călin Popescu Tăriceanu şi finanţată mult timp de Dinu patriciu a fost  avansată la rang de ONG de utilitate publică , prin semnătura fostului premier liberal care o patrona. Cu toate avantajele rezultate din acest statut, inclusiv al dreptului de folosinţă gratuită a proprietăţilor statului de care s-a bucurat o perioadă, ISL a ajuns la datorii de 346.347 de lei, în condiţiile unei chirii lunare majorate acum doi ani la 3147 euro şi 784 de lei.

Fundaţia Pentru Progres îl are ca preşedinte pe Cătălin Harnagea, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Potrivit listei publicate de guvern, Fundaţia Pentru Progres are în chirie un spaţiu de 174 metri pătraţi, pentru care plăteşte o chirie 687 euro pe lună. Datoriile ajung însă la 52.267 de lei.

Trusturile de presă şi restanţele lor

Două din zece socirtăţi comerciale care şi-au închiriat secii la preţuri foarte mici de la RA-APPS nu şi le plătesc. În topul datornicilor se află şi trei companii de pe piaţa media. Realitatea Media se judecă cu statul la care are datorii de 840.385 de lei.

Pe locul al doilea se află Editua Intact, parte a trustului patronat de familia Voiculescu,  restantă cu 715.329 de lei. Pe listă apare şi B1 tv Channel, pentru sediul de pe Calea Victoriei pentru care are datorii de 139.992 de lei.

Din celelalte 26 de societăţi comerciale datornice cu sedii de la RA-APPS, două au restanţe de ordinul milioanelor: Network Press Concept are 9.354.767 de lei, iar EMICO SERV SRLare 7.199.419 lei.

Jumătate din vechii chiriaşi de lux ignoră statul

Cei mai mulţi datornici sunt cei rămaşi în casele RA-APPS deupă încetarea mandatului de demnitar. Jumătate din ei au datori, acumulate mai ales după ce guvernul Boc le-a majorat chiriile, aducându-le la preţul pieţei. Aflat în litigiu cu statul pentru chiria majorată în ultimii ani, senatorul PSD Şerban Nicolae are restanţe de 460.020 de lei pentru apartamentul de pe strada Mihai Eminescu.

În casa de pe Barbu Iscovescu nr. 25 stă fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, şi el în proices cu statul. Pe aceeaşi reţetă a nemulţumirii faţă de chiriile majorate, Voican Voiculescu a continuat să plătească 700 de lei în loc de 3488 de euro. ca urmarre, apare în lista lui ponta cu datorii de 798.135 de lei.

În litigiu cu statul, se află şi generalul Dumitru Cristea, pentru apartamentul din vila de pe strada Crângului. Cristea are datorii de 347.464 de lei. Pe listă apare şi cumnata lui Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, care nu a mai plătit chiria casei de pe strada Bruxelles până când a acumulat 147.736 de lei datorie.

Cel mai mare datornic la stat este însă Mioara Roman, care a renunţat să mai plătească chiria pentru casa din strada Gogol, după ce i-a fost majorată la 6205 euro pe lună. Rezultatul: 1.437.282 de lei restanţe. Singura sancţiune: din pensia de 1.800 de lei pe lună i se vor reţine, de acum înainte, câte 600 de lei, ca urmare a unei decizii a instanţei.

 

Citește și: