Sorina Ionaşc
7026 vizualizări 13 iul 2015

Procurorii DNA au stabilit, luni, punerea sub inculpare a premierului Victor Ponta, în dosarul "Turceni-Rovinari". În acelaşi timp, procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de banilor, Victor Ponta are în prezent o avere mai mică decât în 2014.

În 2014 însă, la capitolul imobiliare, familia Ponta stătea mai bine.Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, premierul a donat o casă de vacanţă, a vândut două apartamente cu 75.000 de euro fiecare şi a făcut schimb cu un alt apartament.

Concret, premierul a vândut două apartamente pe 29 mai 2015, cu fix o săptămână înainte ca procurorii DNA să anunţe urmărirea penală în cazul lui. Procurorii anticorupţie l-au acuzat, pe 5 iunie 2015, pe Victor Ponta, printre altele, şi de faptul că şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Bucureşti cu o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii. Coincidenţă sau nu, cu fix o săptămână înainte, potrivit declaraţiei sale de avere, erau înstrăinate două apartamente, ambele de 65 de metri pătraţi, în Bucureşti, în aceeaşi zi, la acelaşi preţ: 75.000 de euro fiecare. Ambele apartamente erau obţinute din lichidarea patrimoniului cabinetului său de avocatură, în 2013.

Imobile deţinute:

Imobile înstrăinate:

Astfel, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Victor Ponta mai deţine, împreună cu Daciana Sârbu, două terenuri, unul intravilan (5.882 de metri, cumpărat în 2001, în judeţul Prahova), altul forestier (5.003 metri pătraţi, cumpărat în 2002, în judeţul Dâmboviţa), două apartamente în Bucureşti şi două case de vacanţă (la Cornu, judeţul Prahova), plus un autoturism.

În conturile sale, premierul a declarat aproximativ 6.200 de euro, având trei conturi la două bănci diferite, asta deşi în 2014 declara 56.000 de euro. În plus, Ponta mai are şi un leasing de 34.500 de euro. La rândul ei, Daciana Sârbu are şi ea atât credite, cât şi depozite bancare, în valoare totală de peste 162.000 de euro.

Concret, Victor Ponta are ca active financiare în urma desfiinţării /lichidării patriomoniului cabinetului de avocatură un cont de 4.888 lei la Unicredit Ţiriac Bucureşti. Tot la Unicredit mai are un cont deschis în 2007, de 2.467 euro, iar la BRD Bucureşti un cont din 2004 în care are 12.000 lei.

Este pentru prima dată când Victor Ponta a trecut în declaraţia sa de avere şi bunurile soţiei sale, Daciana Sârbu. Până în prezent, Victor Ponta prefera să treacă în declaraţia sa de avere doar bunurile aflate pe numele său, nu şi pe cele ale soţiei sale, europarlamentarul Daciana Sârbu.

VEZI DECLARAŢIA DE AVERE DIN 2014

VEZI DECLARAŢIA DE AVERE DIN 2015

Acuzaţiile aduse lui Victor Ponta. Cum ar fi ajuns să aibă cele două apartamente

Anchetatorii au stabilit, luni, luarea măsurii sechestrului asigurător pe o parte din averea lui Ponta. Anchetatorii urmează să identifice bunurile mobile şi imobile ale lui Ponta, respectiv conturi bancare, alte obiecte de valoare sau apartamente, pentru a putea pune sechestru pe o parte a acestora, până la concurenţa sumei constatate ca prejudiciu în dosarul în care este anchetat.

Pe 5 iunie, procurorii DNA au anunţat că Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul "Turceni - Rovinari" şi ar fi fost săvârşite în perioada în care Ponta a fost avocat.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Vestea pe care Victor Ponta nu dorea s-o audă: http://goo.gl/TPMH22PLUS: Anunțul făcut în seara aceasta, la Antena 3: http://goo.gl/TPMH22

Posted by Gandul on 13 Iulie 2015

 

Citește și: