Alina Matis
6289 vizualizări 21 feb 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos cu ocazia vizitei sale în Hexagon, că România şi-a schimbat abordarea în problema romilor şi şi-a intensificat politicile de integrare a romilor în societate, pentru a-i ţine în ţară.

Primul-ministru a vorbit despre romi după ce Les Echos a subiliniat că "dosarul ţiganilor români apăsă de ani de zile asupra relaţiilor franco-române" şi l-a întrebat pe Victor Ponta ce măsuri are de gând să ia pentru a opri "caruselul" actual, în care romii de origine română din Franţa sunt trimişi în România, după care se întorc în Franţa.

"Am înţeles că abordarea tradiţională în care spunea "nu e problema noastră" nu a fost eficientă. După vizita lui Manuel Valls (ministrul francez de Interne - n.red.) de vara trecută, am decis să întărim politica de angajare a romilor în fabricile din România şi de integrare a copiilor lor în şcoli. Însă este un proces care va dura ani de zile", a declarat primul ministru.

Sursa: captură Les Echos

Referitor la scandalul cărnii de cal, publicaţia franceză a amintit că ţara noastră a fost cea "arătată cu degetul" şi l-a întrebat pe şeful executivului dacă a clarificat situaţia şi a găsit vinovaţii. "Am stabilit, la fel ca autorităţile europene, că producătorii români au respectat standardele în materie de transparenţă. Primul nostru obiectiv este să protejăm consumatorii europeni", a răspuns Ponta.

Premierul a evitat să dea un răspuns concret când a fost întrebat dacă a pus punct "conflictului violent" cu Traian Băsescu de vara trecută, care a îndepărtat investitorii de România.

În ceea ce priveşte scopul acestei deplasări în Franţa, Ponta le-a explicat celor de la Les Echos că vrea să relanseze parteneriatul cu acest "aliat istoric" al României, un parteneriat care nu a fost "suficient de fructuos în ultima vreme". Dincolo de dimensiunea politică a vizitei, a adăugat premierul, a mers în Franţa şi din raţiuni economice, urmând să aibă întâlniri cu numeroşi lideri ai mediului de afaceri.

Din programul vizitei premierului român în Franţa face parte o întâlnire cu preşedintele Francois Hollande, precum şi o întrevedere cu omologul Jean-Marc Ayrault.

Premierul Victor Ponta, în Franţa

Citește și: