Sorina Ionaşc
8842 vizualizări 15 iul 2015

Fiind de mult timp în dezbatere, ideea dispariţiei ştampilei din România s-a concretizat miercuri. Cel puţin aşa promite premierul Victor Ponta, care a anunţat un proiect de ordonanţă al Ministerului de Finanţe, care urmează a fi aprobat în şedinţa de guvern de miercuri.

"Azi avem o ordonanţă simplă, dar istorică. Domnule ministru Teodorovici, azi desfiinşăm ştampila? Juraţi că aşa e. Nu ştiu cum va arăta România fără ştampilă, dar cred că va arăta mai bine", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei.

La începutul zilei, Guvernul a anunţat că pe ordinea de zi se află şi un proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, printre care şi ordonanţa de urgenţă 92/2003.

Potrivit acestuia, persoanele fizice şi juridice, dar şi entităţile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ştampila pe diverse documente.

"Art. VI - (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la  instituţiile sau autorităţile publice.
(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea", se arată în proiectul de ordonanţă.

În nota de fundamentare, Guvernul precizează că, în prezent, nu există o obligaţie legală pentru aplicarea ştampilei în relaţia cu autorităţile publice, dar există "o anumită

"În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza ştampila în relaţia cu autorităţile sau instituţiile publice sau în relaţiile dintre acestea, totuşi există o anumită uzanţă în utilizarea ştampilei. De asemenea există şi legislaţie secundară care impune aplicarea ştampilei pe documentele ce se depun la diverse autorităţi publice", se arată în nota de fundamentare.

În ce priveşte schimbările preconizate, Ministerul de Finanţe anunţă că nu va mai fi nevoie de ştampilă pe documente, cu excepţia persoanelor juridice de drept public.

"S-a reglementat eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei atât a declaraţiilor, cererilor şi altor documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat aşa cum sunt definite în Codul civil, precum şi de către entităţile fără personalitate juridică la instituţii sau autorităţi publice cât şi a documentelor sau altor înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane. În schimb, regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ştampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent", se mai arată în nota de fundamentare.

CITEŞTE AICI PROIECTUL DE ORDONANŢĂ

CITEŞTE NOTA DE FUNDAMENTARE

Citește și: