Cristian ANDREI
Andrei Luca POPESCU Anca SIMINA
4873 vizualizări 6 nov 2013

Mandatul României la Consiliul European(CoE) revine ca temă de atac între premier şi preşedinte. Victor Ponta a susţinut astăzi că Traian Băsescu "a vândut interesele României", atacul său venind în contextul în care Curtea Constituţională(CCR) a respins sesizarea lui preşedintelui  referitoare la rolul parlamentului în stabilirea poziţiei ţării noastre la CoE, atunci când premierul este delegat să participe la această reuniune.  Şeful statului susţinuse că preşedinte ar trebui să fie instanţa care stabileşte acest mandat.

"Am văzut decizia CCR. Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-ţi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat fondurile europene, şi când a negociat deficitul, iar despre agenda digitală bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European că nu ştia. Va fi o discuţie în decembrie despre industria de apărare. Preşedintele nu va spune nimic, că nu ştie", a declarat premierul Victor Ponta, după decizia CCR.

Curtea Constituţională (CCR) a respins cu majoritate de voturi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind actul normativ care dă dreptul Parlamentului să stabilească mandatul cu care premierul merge la Consiliul European (CoE), atunci când este delegat de preşedinte. Astfel, judecătorii au stabilit că, atunci când România este reprezentată la CoE de premierul Victor Ponta, mandatul acestuia trebuie să ţină cont de cerinţele Parlamentului. Băsescu reclamase că prin noua lege s-ar ajunge în situaţia în care să existe două mandate de reprezentare a României la reuniunile UE. Primul dat de Preşedinte Premierului, o dată cu delegarea, şi cel de-al doilea acordat de Parlament şefului Guvernului, ca urmare a noii legi, iniţiate de Executiv.

Judecătorii au considerat reclamaţia preşedintelui ca "nefondată" susţinând că parlamentul poate interveni doar în cazul mnadatului premierului.

După decizia Curţii, preşedintele nu are altă opţiune decât să promulge legea în maximum 10 zile, pentru că a trimis-o anterior la reexaminare, în Parlament.

Iniţiativa legislativă a Guvernului, adoptată de Parlament, vine ca urmare a tensiunilor din vara anului 2012. Conflictul dintre preşedinte şi premier legat de participarea la Bruxelles a apărut când Victor Ponta a decis să meargă la CoE fără să-i ceară acceptul lui Traian Băsescu. Ulterior, CCR a decis că preşedintele este singurul care hotărăşte cine reprezintă România la reuniunile CoE, dându-i posibilitatea să-l delege pe premier.

Ca urmare a adoptării legii în Parlament şi invocând această decizie a CCR, Băsescu a mers din nou la Curte, reclamând că există riscul să apară două mandate de reprezentare a României la CoE: unul al preşedintelui şi unui al premierului, dictat de Parlament. Judecătorii l-au contrazis însă, prin decizia dată astăzi.

"Din analiza acestui text, remarcăm că Preşedintele României îşi pierde atribuţia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European, deşi acest drept îi este conferit de Constituţie, în virtutea prevederilor Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 şi Art. 148 alin. (4). Prin Art. 18 din legea retrimisă spre promulgare, în procedura de emitere a mandatului se interferează Parlamentul României, aspect care vine în contradicţie cu textele constituţionale menţionate. Astfel, din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi din Constituţia României, Preşedintele României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român, are dreptul de a emite mandate, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive", se arăta în sesizarea preşedintelui înaintată Curţii Constituţionale.

"Un alt punct de interes pentru justiţie: consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică, respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. Păi, mâine am de promulgat o lege în care majoritatea USL n-a respectat recomandările Curţii Constituţionale. V-aş ruga să vă uitaţi la Decizia nr. 784 din 2012 a Curţii Constituţionale, care spune: „În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Poate delega primului-ministru”. Şi mai departe, spune: „Rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuie să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat”. Or, singurul care poate angaja România la nivel de stat, conform Constituţiei României, este preşedintele României. Potrivit Articolului 80, aliniatul 1 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe, conduce şi angajează statul. Este din decizia Curţii Constituţionale", a spus Traian Băsescu, la începutul lunii octombrie.

Citește și: