Cristian ANDREI
3349 vizualizări 20 nov 2012

Primul-ministru a declarat că se desparte de preşedintele Traian Băsescu, deoarece interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis când este vorba de viitorul buget al UE.

"Mă despart de preşedintele României când spun că interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru.  Toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândescă la interesul naţional", a spus premierul.

Premierul Victor Ponta a prezentat punctul de vedere al Guvernului privind negocierile ce vizează bugetul UE. Grupul PDL nu participă la şedinţă.

"Este procedura folosită în toate statel de drept. Este ceea ce face cancelarul german , ce fac toţi prim-miniştri. Nimeni nu participă la Consiliul European, reprezentându-se doar pe sine. Trebuie să existe o colaborare Preşedinţie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru România nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om", a declarat premierulu Victor Ponta în plenul reunit al Parlamentului.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, l-a criticat pe Emil Boc că şi-a cedat într-un mod ruşinos prerogativele către preşedintele Băsescu. Totodată, liberalul şi-a atenţionat şi colegii din USL.

"Declaraţiile total neinspirate la adresa UE, la adresa unor lideri europeni, au fost o greşeala care riscă să ne pună într-o situaţie de ţară frustrată. Nu trebuie să existe ţâfnă, arţag, ci negocieri cu partenerii europeni. Dacă vrem ca Europa să ne respecte, trebuie să ne respectăm pe noi. Avem o contraperformanţă - 10% rată de absorbţie. Care este motivul pentru care cerem noi bani mai mulţi? Acest lucru este imputabil guvernelor Boc şi Ungureanu", a spus Tăriceanu.

PDL a criticat discursul premierului, prin vocea deputatului Cezar Preda.

"Toţi ce aţi făcut în şase luni arată că şi comportamentul şi atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene. După şase luni Guvernul Ponta este într-un război cu UE cu Departamentul de Stat şi orice alt om democrat, care ne spune că nu facem bine. Poate ne explică Victor Ponta cum poate fi reprezentată România de un plagiator, de miniştri incompatibili. Trebuia să cereţi demisia fiecărui ministru incompatibil sau care se imixtionează în mersul justiţiei", a spus Cezar Preda.

Grupul liderului PSD din Camera Deputaţilor a propus o Rezoluţie a Parlamentului, pentru că "România nu trebuie să negocieze în genunchi".

"Parlamentul susţine propunerile preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi ale preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz. Considerăm că preşedintele trebuie să apere ferm interesele României şi să susţină propunerile lui Jose Manuel Barroso" se arată în Rezoluţia Parlamentului.

Mircea Toader a criticat Rezoluţia propusă, susţinând că PDL nu a fost consultat. Proiectul de Rezoluţie a fost adoptată cu 237 de voturi pentru şi o abţinere.

Cele mai importante declaraţii ale primului-ministru Victor Ponta: 

Prezint astăzi în faţa Parlamentului punctul de vedere al Guvernului cu privire la negocierile vizând bugetul UE.

Acest subiect este un subiect de maximă importanţă pentru toate instituţiile şi toţi cetăţeniii români. În funcţie de decizie care se vor adopta, fiecare agricultor va şti care este sprijinul pe care îl primeşte , fiecare autoritate va afla care sunt fondurile care pot fi primite.

Este un subiect care afectează fiecărui cetăţean şi este datoria Guvernului să informeze Parlamentul.

Este procedura folosită în toate statel de drept. Este ceea ce face cancelarul german , ce fac toţi prim-miniştri. Nimeni nu participă la Consiliul European, reprezentându-se doar pe sine. Trebuie să existe o colaborare Preşedinţie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru România nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om.

Este obligaţia Guvernului de a informa opinia publică.

Plăţile în agricultură sunt de 100%. Plăţile din politica coeziune - din 20 de miliarde de euro, au fost primite de România peste 4 miliarde de euro, 20%. În luna mai, procentul era sub 10%. Gradul de absorbţie pentru politica de coeziune trebuie să depăşsească 60%.

Se vor relua plăţile pentru Mediu, după acceptarea corecţiilor. Valoarea corecţiilor financiare pentru neregulile financiare în perioada 2009 - 2012 este de 600 de milioane de euro.

Programul operaţional sectorial Transport - acesta a fost trecut în procedura de corecţii financiare şi suspendare, DLAF a constatat grave abateri de la legislaţie într-un tronson al autostrăzii Nădlac - Arad şi a sesizat DNA. I-aş fi înmânat acest document senatoarei Anca Boagiu.

Guvernul a întocmit documentaţia necesară şi a prezentat propriile aşteptări şi sume ce trebuie alocate în perioada 2014- 2020. Preşedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul României au considerat-o o propunere corectă, a primit sprijinul Parlamentului European. Din păcate, dincolo de această propunere pe care Guvernul o susţine există o altă propunere a preşedintelui Consiliului European care prevede a scădere a fondurilor pentru agricultură, ci şi noi condiţii care pentru România vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbi aceste fonduri. Reducerea cofinanţării de la 85% la 75%, în plus pentru bugetul României - 6 miliarde de euro, trecerea TVA în categoria neeligibilităţii ceea ce înseamnă pentru buget 12 miliarde de euro, reducerea avansurilor de la 7/% la 2%. Aceste cifre trebuiau explicate de Guvern şi Preşedintele, de ce care doreau să prezinte România, să spună care este efectul asupra românilor.

Subiectul este mai important decât un conflict intern în campania electorală.

Mă despart de preşedintele României când spun că interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru.

♦ Toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândescă la interesul naţional.

Reacţia PDL - Cezar Preda

♦ Toţi ce aţi făcut în şase luni arată că şi comportamentul şi atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene.

♦ Vă rog să mă lăsaţi să vorbesc, dvs sunteţi mulţi, noi suntem puţini.

♦ Sunteţi o alianţă care aţi regretat la Bistriţia intrarea în UE. Este o încercare de a masca incompetenţa în plan intern. Acţiunea de astăzi este una de campanie a USL.

♦ Victor Ponta şi USL doresc să transforme Parlamentul într-o filială de partid.

♦ După şase luni Guvernul Ponta este într-un război cu UE cu Departamentul de Stat şi orice alt om democrat, care ne spune că nu facem bine. Unul se luptă cu Departamentul de Stat, altul cu UE.

♦ Azi faceţi export de incompetenţă.

♦ Poate ne explică Victor Ponta cum poate fi reprezentată România de un plagiator, de miniştri incompatibili. Trebuia să cereţi demisia fiecărui ministru incompatibil sau care se imixtionează în mersul justiţiei.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu:

♦ În timpul guvernării Boc nu a existat nici o dezbatere publică pe fondurile europene, pentru că a cedat în mod ruşinos toate prerogativele către preşedintele Băsescu.

♦ Banii europeni sunt soluţia pentru echilibrarea bugetului.

♦ Ce ar fi fost astăzi dacă România nu era membră a UE?

♦ Declaraţiile total neinspirate la adresa UE, a unor lideri europeni au fost o greşeala care riscă să ne pună într-o situaţie de ţară frustrată. Nu trebuie să existe ţâfnă, arţag, ci negocieri cu partenerii europeni. Dacă vrem ca Europa să ne respecte, trebuie să ne respectăm pe noi. Avem o contraperformanţă - 10% rată de absorbţie. Care este motivul pentru care cerem noi bani mai mulţi? Acest lucru este imputabil guvernelor Boc şi Ungureanu.

♦ Europa este un proiect al consensului, în care fiecare ţară ştie să-şi apere păstreze interesul. Dezbaterea de astăzi este un bun prilej pentru ca România să arate că Guvernul, Parlamentul rămân ataşate proiectului european.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu:

♦ Îmi pare o coincidenţă semnificativă cum este gestul premierului şi ceea ce a fost pesemne ultima întrunire a Parlamentului în această legislatură. Aş vrea ca la capătul unei legislaturi contestate, acest Parlament încheie cu un moment istoric. Ceea ce s-a întâmplat azi să se aşeze în practica politică ca o tradiţie.

♦ Instituţia parlamentară, cu toată forţa este centrul unei democraţii şi cine dispreţuieşte Parlamentul dispreţuieşte naţiunea. Vorbesc unii foarte pedagogic despre UE şi America.


Premierul Victor Ponta a solicitat tuturor miniştrilor să fie prezenţi în plenul Parlamentului la momentul în care va transmite parlamentarilor punctul de vedere al Guvernului referitor la interesele şi strategia României în cadrul negocierilor privind cadrul financiar multianual al UE 2014-2020.

"Anul 2014 este un orizont mult peste disputele actuale de campanie electorală, dar cred că ce se întâmplă după 2014 şi până în 2020, atât cu fondurile pe care le vom primi pentru politica agricolă comună, cât şi cele pentru coeziune influenţează viaţa fiecărui cetăţean român (...) Vreau să amintiţi de fiecare dată că România a cerut mai mult chiar decât a fost trecut în propunerea Comisiei Europene, dar propunerea, susţinută şi de Parlamentul European, este una corectă", a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de marţi a Guvernului.

El a reluat ideea că, în 2014, dată de la care este calculat bugetul din partea UE, preşedintele Traian Băsescu se va afla la pensie

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni seară, convocarea şedinţei de plen reunit, marţi, la ora 13 pentru mesajul adresat de prim-ministrul Victor Ponta pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020, iar deputaţii vor dezbate în plen cazul Trăşculescu la ora 12.

Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marţi plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziţia României în cadrul discuţiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE.

În acelaşi timp, Guvernul va discuta în şedinţa de marţi un memorandum privind participarea României la reuniunea Consiliului European extraordinar pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

Luni, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că, în şedinţa plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, este posibil să fie adoptată o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European, Antonescu admiţând că documentul nu-l obligă juridic pe şeful statului.

 

 

 

Citește și: