Anca SIMINA
1730 vizualizări 22 iul 2014

Cu imaginea şifonată după publicarea înregistrării consultărilor de la Cotroceni de săptămâna trecută, premierul Victor Ponta şi-a programat în această seară un exerciţiu în faţa camerelor de luat vederi prin care să demonstreze public că reducerae CAS cu 5 puncte procentuale, la angajator, s-ar putea susţine economic. După o întâlnire cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Ponta va face, de la ora 18.00, o conferinţă de presă în care va pune pe masă varianta Guvernului privind contextul economic în care se propune reducerea CAS.

"Voi prezenta toată situaţia economică a României după trei ani de guvernare. Este un moment în care România trebuie să îşi asume această modificare legislativă. E un moment bun în care putem permite acest lucru", a spus Ponta, aflat la Sibiu, după ce săptămâna trecută preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat că nu a venit la Palatul Cotroceni pregătit să demonstreze cu cifre că se poate acoperi în 2015, fără creşteri de taxe, suma de 11 miliarde de lei: 5 miliarde deficit "contabil" din reducerea CAS şi 6 miliarde din reducerea deficitului structural prin atingerea MTO.

Victor Ponta a fost numit prim-ministru în urmă cu 2 ani şi 2 luni, în mai 2012. Un raport similar asupra stării economiei, cu câteva cifre afişate în Power Point, a făcut în iulie 2013, asumând la momentul respectiv o serie de mari investiţii imediate care nu s-au concretizat încă. Printre acestea: Termocentrala de la Rovinari, Centrala de 1 miliard de euro Tarniţa-Lăpuşeşti, Grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, Fondul de Investiţii de 1 miliard de dolari cu KazMunayGaz, exploatarea de la Roşia Montană, începerea lucrărilor la autostrada Corarnic-Braşov. (Prezentarea AICI). În stand-by sunt şi proiectele legate de Centura Sud Bucureşti şi autostrada Piteşti-Craiova. S-au concretizat, în schimb, porţiuniea românească a gazoductului Iaşi-Ungheni, listarea Electrica şi Transgaz şi programul "Ferme de familie".

Citește și: