Anca SIMINA
688 vizualizări 4 dec 2013

Noua misiune a FMI în România, anunţată de preşedintele Traian Băsescu pentru luna ianuarie, după refuzul acestuia de a semna memorandumul negociat de Guvern, nu va avea loc, spune premerul Victor Ponta decât după adoptarea bugetului, în forma dorită de USL şi contestată de la Cotroceni.

"Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei, delegaţia FMI şi a CE vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţia decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta. Dânşii trebuie să vadă că vorbim de lucruri serioase", a explicat Ponta întrebat dacă, din estimarea sa, bugetul va fi adoptat înainte sau după misiunea FMI.

Justificarea sa pentru a nu renegocia sursele de venit pentru 2014, în condiţiile în care Băsescu cere renunţarea la acciza de 7 cenţi la combustibil, este aceea că Guvernul a bătut deja palma cu Fondul pe această temă, nefiind nimic de rediscutat. "Ei au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat, nu-s la dispoziţia hachiţelor unui om politic din România, toată ziua-s pe drum, de la Washington la Bucureşti. Nu va fi misiune de evaluare decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscal-bugetare, pentru că astfel nu au ce să evalueze", a mai spus Ponta după ce proiectul de buget a fost adoptat în Parlament.

Aşa cum a anunţat însă preşedintele, legea va fi trimisă la reexaminare şi, eventual, la Curtea Constituţională. În acest fel, este posibil ca bugetul să nu fie adoptat până la jumătatea lunii ianuarie când se estima iniţial că FMI va reveni în România pentru evaluarea de parcurs necesară în continuarea acordului stand by.

Citește și: