Sorina Ionaşc
23568 vizualizări 31 ian 2014

Guvernul va aproba "mici ajustări" la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei, a anunţat premierul Ponta, adăugând că este "o prostie" să spui că noul Cod protejează infractorii. El a explicat însă că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale "faţă de fapte şi nu faţă de persoane". Anunţul premierului vine după ce Traian Băsescu i-a trimis astăzi o scrisoare, în care i-a cerut să opereze modificări la Codul de procedură penală, prin ordonanţă de urgenţă. De altfel, Ponta a ironizat demersul şefului statului, spunând că preşedintele "spune prostii, iar cunoştinţele sale juridice se limitează la încadrarea aducerii blugilor de la Istanbul".

“Ca în cazul oricăror legi complexe, pot apărea inadvertenţe. Ministrul Justiţiei a discutat cu CSM, cu Ministerul Public şi cu Înalta Curte. Când inadvertenţele afectează activitatea instanţelor, vom face mici ajustări la Codul de procedură penală, iar miercuri, în şedinţa de Guvern, vom lua o decizie în acest sens. Specialiştii au opinii diferite[...] Este periculos că un preşedinte promulgă legi pe care nu le cunoaşte. el nici acum nu cunoaşte legile, nu ştie ce promulgă şi după-aia vine şi zice alte prostii. Cunoştinţele juridice ale domnului Băsescu se limitează la încadrarea juridică a aducerii de blugi de la Istanbul, altceva nu ştie”, a comentat premierul.

În ce priveşte problema interceptărilor, premierul susţine că nu s-a modificat nimic, ci totul ţine de interpretarea dată textului de lege.

"Mandatele de ascultare pe siguranţă naţională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există şi s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituţională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte şi nu faţă de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă (...) Este o interpretare pe care unii specialişti spun că se pot face în continuare interceptări, alţii spun că nu şi atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferenţă de interpretare", a spus Ponta.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat însă că va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonanţe de urgenţă, decizia aparţinând Guvernului.

Ponta a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngrădi libertatea şi activitatea mass-media.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menţionând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Solicitarea preşedintelui a venit la doar o zi după ce a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi "devine scutul oamenilor corupţi".

"Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia", a afirmat şeful statului.

 

 

Citește și: