Anca SIMINA
1584 vizualizări 25 feb 2013

Premierul Victor Ponta susţine că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu despre "situaţia" ministrului Relu Fenechiu, trimis în judecată, înainte de a-l nominaliza în Guvern, din care a subînţeles acceptul şefului statului. "Dacă vă referiţi la domnul Fenechiu, am discutat cu preşedintele chiar înainte să-l numesc", a spus primul ministru.

Ce planuri are Ponta cu Fenechiu

Relatatea discuţiei legate de numele ministrului Transporturilor a avut loc în contextul în care Ponta a primit zilele trecute o nouă scrisoare din partea lui Băsescu care include şi solicitarea ca Fenechiu să fie "îndepărtat imediat" din Guvern.
Întrebat în ce termeni s-a purtat această conversaţie, primul-ministru a povestit că argumentul său în faţa preşedintelui a fost acela că "e vorba de o faptă mult anterioară", iar "atunci când o instanţă îl va condamna, va pleca din Guvern". Cât despre obiecţiile lui Băsescu, Ponta a răspuns scurt: "A semnat decretul, nu?"
În plus, primul ministru a fost foarte explicit în privinţa păstrării lui Relu Fenechiu în Executiv. "Acum, are două sarcini importante de la mine: privatizarea CFR Marfă şi deblocarea Programului POS T", a mai spus Ponta.

Răspunsul lui Ponta la cerinţele lui Băsescu

În scrisoarea trimisă sâmbătă lui Ponta, dar şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare, Băsescu cere guvernului şi "majorităţii largi" de care dispune USL, ca până pe 3 martie să desemneze candidaţii pentru Parchetul General şi DNA, să fie "îndepărtaţi imediat din guvern miniştrii care au dosare penale", să reia în Parlament discuţia despre statutul deputaţilor şi senatorilor care "să consacre condiţii egale pentru cei vizaţi de rapoartele ANI", să susţină în Parlament încetarea sau suspendarea mandatelor incompatibililor sau a celor condamnaţi pentru corupţie şi să fixeze termene reduse pentru aprobarea începerii urmăririi penale în dosarele aleşilor. Toate acestea, susţine preşedintele, ar trebui comunicate guvernelor statelor UE până la începutul săptămânii viitoare, înainte ca în Consiliul JAI din 7-8 martie să fie redeschis subiectul aderării României la Spaţiul Schengen.

În replică, Victor Ponta, spune că scrisoarea "nici nu merită un răspuns" oficial. "Nu sunt de acord sa asociem Schengen cu MCV. I-am spus asta preşedintelui anterior. La fel susţine şi domnia sa. Acum, probabil că săptămâna asta e pentru. Sunt lucruri care nu ţin de guvern. Ce se întâmplă cu statutul, de exemplu. Nu îi voi răspunde. Ce să răspund de lucruri care nu ţin de guvern?", a comentat primul-ministru care va trimite  şefiilor de guverne o altă scrisoare fără aluzii la angajamentele legate de justiţie.

Citește și: