Mihai Draghici
21240 vizualizări 9 feb 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat sâmbătă, la Torino, cu ocazia mitingului socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat din Italia la funcţia de prim-ministru, că, pentru Italia, o reîntoarcere a fostului premier Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România. Silvio Berlusconi i-a dat replica imediat premierului Victor Ponta, afirmând că, dacă ar fi ca Nicolae Ceauşescu, cel puţin va avea "puterile" pe care nu le-a avut niciodată.

Replica liderului italian de centru-dreapta nu s-a lăsat aşteptată. "Bine, (dacă aş fi ca Ceauşescu - n.red.), cel puţin voi avea puterile pe care nu le-am avut niciodată…", a afirmat Berlusconi, conform ziarului La Repubblica.

Victor Ponta a participat sâmbătă, la Torino, la un miting al socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat italian, Pier Luigi Bersani, la poziţia de prim-ministru. În acest context, Ponta spusese că, pentru Italia, o reîntoarcere a lui Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România.

"Pentru noi, alăturându-ne Europei ca ţară fostă comunistă a fost mult mai mult decât a fost pentru dumneavoastră, a fost un vis. (…) Berlusconi nu este parte din acest vis, pentru că e un coşmar. Nu mi-aş putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, aşa cum nu-mi pot imagina România cu Ceauşescu înapoi. Acest trecut trebuie să rămână acolo, iar ceea ce este important este viitorul", le-a spus Ponta, în limba italiană, celor adunaţi la Torino.

Ponta a mai afirmat că este sigur că Pier Luigi Bersani, candidat pentru poziţia de premier al Italiei, este şansa cea mai bună nu doar pentru italieni, ci şi pentru cei peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară. "În septembrie, înaintea campaniei electorale în România, PPE a venit la Bucureşti să susţină (PDL, n.r.), dar nu a ajutat, pentru că noi am obţinut 60% din voturi. Tot mai multe partide din PPE vorbesc de mai multă Europă, dar am văzut ieri ce se întâmplă şi ce înseamnă pentru ei: mai multă Europă, mai puţini bani pentru UE. Mai multă Europă pentru cine?", a întrebat retoric premierul român.

Coaliţia de centru-stânga din Italia, condusă de Pier Luigi Bersani, este favorită în scrutinul parlamentar anticipat care va avea loc pe 24 - 25 februarie, însă, conform sondajelor de opinie, în ultimele săptămâni blocul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi a micşorat distanţa, promiţând reducerea impozitelor. Potrivit sondajelor efectuate vineri la comanda ziarului Corriere della Sera, forţele de centru-stânga sunt creditate cu 37,2%, iar cele de centru-dreapta cu 29,7%. Distanţa s-a micşorat faţă de ianuarie, când era de aproape zece procente. Un alt sondaj, realizat de Euromedia Research, relevă o distanţă de doar 2 procente între centru-stânga şi centru-dreapta.

Ponta şi alegerile din Franţa

Anul trecut, în timpul alegerilor din Franţa, preşedintele PSD a scris într-o postare pe blogul personal intitulată "Allez Hollande" că victoria socialistului Francois Hollande împotriva lui Nicolas Sarkozy este mai importantă pentru România şi Europa decât orice alt scrutin anterior.

El îl ataca dur pe reprezentantul dreptei, Nicolas Sarkozy.

"Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori şi scrupule, fără o viziune clară şi coerentă, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon - adică un Băsescu al Franţei (din păcate replicat şi în alte ţări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov)", scrie Ponta pe blogul său.

Ulterior, Ponta a arătat că îi pare rău că a folosit cuvinte nepotrivite la adresa lui Nicolas Sarkozy. "Vreau să spun încă odată că mă bucur foarte mult pentru victoria lui Francois Hollande, că regret faptul că în entuziasmul meu pentru susţinerea domnului Hollande am folosit nişte cuvinte nepotrivite la adresa fostului Preşedinte, Nicolas Sarkozy, a fost o lecţie şi pentru mine că la nivel internaţional sunt termeni pe care nu poţi să-i foloseşti, dar repet, sunt foarte bucuros şi cred că victoria lui Francois Hollande înseamnă foarte mult pentru Franţa şi înseamnă foarte mult pentru România şi pentru Europa în care trăim", a mai spus pesedistul.

Citește și: