Cristian ANDREI
11279 vizualizări 15 dec 2013

Proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea, iniţiat de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, a provocat o ruptură între liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. În timp ce Ponta a făcut un lobby puternic pentru ca proiectul să fie adoptat în Parlament, Antonescu s-a poziţionat total împotriva amnistiei şi graţierii. Pesediştii fac însă presiuni puternice ca proiectul să treacă în Camera Deputaţilor.

Ministrul Cazanciuc va veni luni în Parlament la Comisia Juridică pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să-i trimită o informare despre situaţia din închisori. Surse parlamentare au declarat pentru gândul că ministerul va insista pentru scăderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei şi graţierii.

Crin Antonescu susţine că Victor Ponta şi PSD vor încerca să impună proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea în Parlament cu ajutorul Ministerului Justiţiei. Proiectul ar urma astfel să fie adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, după ce primeşte şi girul ministrului Cazanciuc.

Liberalii, mandat imperativ să voteze NU

Liderul PNL şi-a informat colegii de partid asupra intenţiilor celor din PSD, atrăgându-le atenţia că deputaţii PNL vor trebui să voteze în bloc împotriva acestui proiect, iar dacă se va vota secret, vor trebui să părăsească sala. La finalul şedinţei de vineri a Biroului Politic al PNL a decis să voteze împotriva acestui proiect legislativ, hotărârea fiind una „imperativă pentru toţi parlamentarii”, chiar dacă şi printre liberali sunt voci care susţin acest proiect. Antonescu a dorit ca această decizie să fie una oficială, ţinând cont că săptămâna viitoare se află într-o vizită în Israel, în calitate de preşedinte al Senatului.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Antonescu le-a spus că este posibil ca deputaţii PDL să voteze alături de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior să dea vina pe PNL pentru acest vot, dacă procedura de vot ar fi una secretă în plenul Camerei Deputaţilor.

Antonescu le-a mai spus colegilor din conducerea partidului că în discuţia privată pe care a avut-o cu Ponta acesta a venit cu „o idee stupidă” prin care liderii USL să susţină că sunt împotriva proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, dar că proiectul a trecut, deoarece decizia le-a aparţinut parlamentarilor din Camera Deputaţilor.

(NOTĂ: Că este aşa să dovadă şi o înregistrare AUDIO din şedinţa liberalilor, în care Crin Antonescu spune explicit: „Premierul a insistat, pornind de la aceeaşi idee cu care a insistat şi în Cazul Roşia Montană, o idee stupidă, şi anume că se poate foarte bine ca domnia sa să spună că nu e de acord, că anumiţi miniştri să spună că nu e bine, că eu ca lider politic din anumite raţiuni nu sunt de acord, dar, ce sa vezi, în Parlament trece legea” SURSA )

Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse se regăseşte pe lista proiectelor care urmează să fie discutate în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.

Deşi proiectul de lege apare ca fiind pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de marţi, deputatul PSD Constantin Stragea a declarat pentru gândul că „proiectul se va rediscuta mai mult ca sigur şi în şedinţa de mâine a Comisiei Juridice”.

„Vor fi nişte modificări, dar în principiu PSD este pentru acest proiect legislativ. Aşteptăm un raport de la Ministerul Justiţiei care va fi luat în discuţie. Este o lege mult prea importantă, nu dorim să fie tratată superficial”, a spus pentru gândul Stragea.

Extrase din Raportul Comisiei Juridice privind proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea

Art. 1 .- (1) Se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă.

(2) Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie.
(3) Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării.
(4) În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.
(5) Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
Autor: Comisia juridică

Art. 2. – Infracţiunile care se încadrează în condiţiile prevăzute la art.1 alin.(1) se amnistiază şi în situaţia în care limita de pedeapsă prevăzută
la art.1 alin.(1) a fost depăşită prin aplicarea dispoziţiilor unei legi speciale sau prin aplicarea unei forme agravante prevăzută de Codul penal sau de o lege specială.

Art. 3. – Sunt exceptate de la aplicarea art.1 şi
art.2 următoarele infracţiuni:
A) Infracţiunile prevăzute în Codul penal:
1. pruncuciderea, prevăzută de art. 177;
2. determinarea sau înlesnirea sinuciderii,
prevăzută de art.179;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de
art.182;
4. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202;
5. incestul, prevăzută de art. 203;
6. darea de mită, prevăzută de art.255;
7. primirea de foloase necuvenite, prevăzută de
art.256;
8. tortura, prevăzută de art. 2671;
9. represiunea nedreaptă, prevăzută de art. 268;
10. evadarea, prevăzută de art. 269;
11. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
12. nerespectarea regimului de ocrotire a unor
bunuri, prevăzută de art. 2801;
13. deturnarea de fonduri, prevăzută de art. 3021;
14. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022;
15. proxenetismul, prevăzută de art. 329;

Art.4. - (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată.

(2) Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată.
(3) Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative.

(2) Nu beneficiază de prevederile art.4 persoanele care au săvârşit următoarele infracţiuni:
A. Infracţiuni prevăzute de Codul Penal:
1. infracţiunile contra siguranţei statului, prevăzute de art. 155 - 173;
2. infracţiunile de omor, prevăzute de art. 174 - 176;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art. 182;
4. lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prevăzute de art. 183;
5. violul, prevăzut de art. 197;
6. actul sexual cu un minor, prevăzut de art.198 alin. 2-4;
7. perversiunea sexuală, prevăzută de art. 201 alin. 2-5;
8. incestul, prevăzut de art. 203;
9. tâlhăria, prevăzută de art. 211;
10. tortura, prevăzută de art. 2671;
11. represiunea nedreaptă, prevăzută de art.268;
12. evadarea, prevăzută de art. 269;
13. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
14. părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, prevăzute de art.275 alin.3;
15. nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevăzută de art. 2791;
16. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022 alin. 2;
17. falsificarea de alimente sau alte produse, prevăzută de art. 313;
18. relele tratamente aplicate minorului, prevăzute de art.306;
19. proxenetismul, prevăzut de art.329.
B. 20. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202.


 

Citește și: