Gandul.info
Raluca Pancu
26482 vizualizări 19 sep 2017

"Am fost audiat despre ce am făcut eu, ca prim-ministru. Cum am adoptat hotărâri de guvern, care era sistemul, cine venea cu avize, ş.a.m.d. Nu a fost uşor să explic, că e un sistem complicat la Guvern (...) Iniţial, parcursul de regulă al unei hotărâri de Guvern, după care am ajuns la o anumită hotărâre, care o interesa pe doamna procuror, care făcea obiectul dosarului", a declarat Victor Ponta la TVR.

Întrebat dacă are legătură cu Tel Drum, Ponta a răspuns: "Are legătură cu o hotărâre de Guvern care a fost adoptată în 2013 (...) Dosarul e din 2014".

Ponta a spus că e prima dată când e audiat în acest dosar, deschis în 2014. La întrebarea moderatorului cum de este audiat pentru prima dată într-un dosar deschis în 2014, răspunsul lui Ponta a fost: "Nu ştiu. Au căutat lacul". La insistenţele moderatorului dacă audierea sa a avut legătură cu lacul Belina (ajuns de la Consiliul Judeţean Teleorman la firma Tel Drum), Ponta a răspuns afirmativ.

"Da, domne, dar nu are legătură cu ce am declarat eu că nu ştiau în 2014 ce o să declar eu. Eu în 2017 am declarat ceva, m-au întrebat la HotNews şi m-am enervat pentru că, într-adevăr, bănuiam că o să fiu chemat să spun 'Băi, Ponta, de ce ai dat tu lacul ăla?'. Şi m-am enervat. De ce? Că eu l-am dat. L-am dat, mă rog, am semnat să meargă la Consiliul Judeţean. Habar nu am avut că de la Consiliul Judeţean se duce la Tel Drum (...) Eu am fost întrebat despre mine, nu despre Dragnea", a spus Ponta.

Întrebat ce le-a spus procurorilor, fostul premier a răspuns: "Sunt nişte proceduri uzuale şi sunt şi nişte excepţii de la acele proceduri. Nu întotdeauna e pe lista oficială, e pe lista suplimentară. Uneori are avize, uneori nu are avize. Daia a fost atât de lungă discuţia pentru că trebuia să explic un sistem (...) Asta am explicat la DNA că nu mi-a cerut. Nu a venit Dragnea la mine să zică: 'Victor, dă şi mie lacul ăla pentru Teleorman'. Nu. Nici nu am citit nota de fundamentare, au făcut-o MDRAP".

Ponta a precizat că a aflat în 2017 de trecerea lacului în proprietatea Tel Drum, din "media".

"Cât am fost prim-ministru am avut o condiţie care a fost respectată. Nu trecem niciodată de la stat la privat. Sunt de acord să trecem de la Guvernul Central la autoritate locală, dar nu sunt de acord să trecem la o firmă privată niciodată. În patru ani de zile nu a existat niciun caz. Şi am trecut şi chestia aia la o altă unitate de stat, la Consiliul Judeţean. În 2017 am aflat că ea a fost dată la o firmă. Chiar nu ştiam", a mai afirmat fostul premier.

Întrebat cine l-a invitat la Belina, Ponta a spus că invitaţia i-a fost făcută de Dragnea.

"Eu nu pescuiesc, că nu ştiu dacă e Belina sau nu, că nu ştiu cum se numeşte locul. Am fost, da. Domnul Dragnea m-a invitat", a spus Ponta.

Întrebat în ce calitate a fost invitat de către Dragnea, Ponta a replicat: "Nu ştiu să vă răspund la această întrebare".

"Am sesizat (n.r - că e o problemă) după ce am văzut chestia din presă (...) Eu nu fac politică anti-Dragnea. Ce a făcut Dragnea, e problema lui. În cazul de faţă la DNA am fost să mă apăr pe mine să le explic cum a ajuns semnătura mea pe HG. Nici nu am făcut vreun denunţ, nici nu m-am apucat să îl delaţionez eu pe Dragnea. Nu am depus în viaţa mea nicio plângere contra cuiva (...) Nu sunt de acord ca lupta politică să se ducă şi pe dosare", a mai afirmat fostul premier.

Ponta a ţinut să sublinieze că "nu l-a dat în gât" niciodată pe liderul PSD.

"Povestea asta cu 'Ponta s-a dus să îl dea în gât pe Dragnea'. Nu l-am dat domne niciodată, că, dacă chiar vreau să îl dau...", a mai spus Ponta.

Întrebat dacă are cu cel "să-l dea în gât", Ponta a replicat: "Toţi avem. Şi el cu mine, şi eu. Am stat împreună cinci ani. Nu.  E un dosar din 2014. Ce au făcut din 2014, habar nu am".

 

Citește și: