Clarice DINU
23256 vizualizări 29 oct 2014

În cursul după-amiezei de miercuri Guvernul a publicat un comunicat potrivit căruia a avizat favorabil iniţiativa de modificare a Codului penal care îi poate trimite trei ani în închisoare pe cei care dezvăluie informaţii din dosarele penale. La scurt timp, premierul Victor Ponta a precizat că este vorba de „informaţiile nepublice”, susţinând că, după ştiinţa sa, „în toată Europa există sancţiuni” pentru dezvăluirea acestora.

După scurt timp însă, Guvernul a schimbat comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul menţionat, comunicând că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial.

Punctul de vedere al Guvernului vine după ce legea a trecut tacit de Senat, aflându-se în acest moment în atenţia deputaţilor.

La începutul acestui an, Şerban Nicolae, acum senator şi fost avocat al colegului său de partid Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, a iniţiat un proiect de modificare a Codului Penal, propunând sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care dezvăluie informaţii, care nu au caracter public, din dosarele penale. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani, se arată în proiect.

Senatorul şi-a motivat demersul prin faptul că divulgarea unor astfel de informaţii reprezintă o infracţiune gravă, iar prevederile Codului Penal nu sunt în acest moment foarte precise. Mai exact, este vorba de modificarea articolului 277, „Compromiterea intereselor justiţiei”.

În forma actuală a Codului Penal acesta prevede la alineatul 3 că „dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. Şerban Nicolae a extins însă sfera persoanelor vizate de acest articol, propunând ca prevederile să se aplice tuturor, dar cu o pedeapsă mai mare. ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”, se arată în proiectul legislativ al senatorului PSD.

După cum Gândul a mai relatat, Chiar şi în forma actuală, articolul vizat  a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale. Dacă propunerea lui Nicolae va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedinte, ziariştii ar putea ajunge la închisoare dacă prezintă informaţii din dosarele penale.

 

 

 

Citește și: