Gandul.info
Clarice DINU
5617 vizualizări 25 oct 2013

După ce joi i-a pus pe liberali să caute bani pentru a acoperi găurile din buget dacă nu vor majorarea cotei unice şi a admis că o discuţie pe această temă a avut loc în USL, premierul Victor Ponta a declarat vineri la începutul şedinţei de guvern că majorarea cotei unice este ”o poveste de presă”. Premierul a recunoscut însă că la buget s-au încasat cu 3,8 miliarde de lei mai puţin, nerealizarea veniturilor fiind de altfel explicaţia furnizată în şedinţa USL când s-a discutat varianta creşterii cotei unice de la 16 la 22 la sută şi scăderea TVA cu două puncte procentuale.

Şeful guvernului i-a atras însă atenţia ministrului liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, că trebuie să prezinte ”scenariile realiste” pentru 2014. Mai mult, deranjat de criticile liberalilor pe tema cotei unice, Ponta l-a sfătuit ironicpe Chiţoiu să prezinte datele mai întâi conducerii PNL şi apoi guvernului.

”Povestea cu cota unică este o poveste de presă, nu e adevărată. Ceea ce există cu adevărat este că avem o rectificare bugetară negativă pentru că încasările sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei. Pentru 2014, ministrul de Finanţe trebuie să prezinte, conducerii PNL şi apoi guvernului, scenariile realiste astfel încât să trimitem un buget realist pentru 2014. (...) Nu mărim cota unică”, a spus premierul.

Cu toate acestea, după ce gândul a dezvăluit că o variantă avansată în USL pentru a acoperi găurile din buget  este mărirea cotei unice,  Ponta a recunoscut joi că se lucrează pe mai multe scenarii. Mai mult, el s-a arătat extrem de deranjat de criticile liberalilor, susţinând că aceştia au un discurs de opoziţie.

 "La şedinţa USL mi s-a părut normal să informez pe toţi cei care nu sunt în Guvern că o să avem o rectificare negativă şi că anul viitor nu putem atinge toate ţintele: să şi scădem CAS-urile, să şi creştem salariile, să şi creştem pensiile, să şi creştem cofinanţarea. Pur şi simplu nu merge, matematica nu ascultă de discursurile de la televizor", a spus Ponta.

"La USL, când discutăm, şi cu Crin, nu se opune niciodată la ideea să cheltuim mai mult, toată lumea se opune la ideea să mai punem vreo taxă, ceea ce, din păcate, dacă eşti la Guvern, pur şi simplu nu se poate, adică banii trebuie să-i iei de undeva ca să-i dai în altă parte. Doar dacă eşti în opoziţie poţi să fii de acord doar cu măririle de salarii şi de cheltuieli, să nu fii de acord cu taxe, că nu funcţionează", a adăugat premierul.

 

Citește și: