1227 vizualizări 22 sep 2014

Ponta a participat la această rugăciune, oficiată de patriarh în paraclisul "Învierea Domnului" al Catedralei Mântuirii Neamului, după ce a văzut stadiul actual al construcţiei, se arată într-un comunicat al Patriarhiei transmis luni seară.

La sfârşitul rugăciunii de mulţumire, PF Daniel a exprimat recunoştinţă Guvernului României pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi i-a oferit lui Victor Ponta o icoană şi Ordinul "Sfântul Apostol Andrei", ocrotitorul României şi al Catedralei Mântuirii Neamului.

De asemenea, patriarhul le-a oferit celor doi miniştri Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".

În 28 aprilie, Victor Ponta s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalţi lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, dar şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat premierul fără a divulga subiectul discuţiei.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

"Bineînţeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este şi în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susţin şi de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioşii din ţară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit şi despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100", a spus Ponta, în seara aceleiaşi zile la România TV.

În martie, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei, primării de sector, dar şi alte autorităţi locale din ţară au donat la rândul lor pentru construcţie.

Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Citește și: