Prin desfiinţarea cabinetului de avocatură care îi poartă numele, Victor Ponta a devenit proprietar direct a trei apartamente în Bucureşti şi o casă în Gorj şi două autoturisme, dublu decât ce deţinea şi declara până acum în nume propriu. Noile proprietăţi asumate de premier apar într-o declaraţie de avere actualizată de Ponta pe 18 aprilie şi întregistrată la Camera Deputaţilor pe 30 aprilie.

Astfel, pe lângă casa din comuna Baia de Fier, cumpărată în Gorj pentru a-şi stabili domiciliul, în acte, în colegiul din care a fost ales parlamentar, liderul PSD deţine din 2012 un apartament de 94,88 metri pătraţi în Bucureşti, împreună cu soţia, Daciana Sârbu, dar şi altele două de câte 65 de metri pătraţi, în nume propriu, transferate de la Cabinetul de avocatură "Victor Ponta", desfiinţat recent.

Declaraţia de avere a lui Victor Ponta, aprilie 2013. Sursa foto: gov.ro

În martie 2012, Ponta a vândut alte două imobile. Un apartament de 130.000 de euro şi o garsonieră de 80.000 de euro, ambele cumpărate de Ionuţ Speteanu. Vechea maşină, pe de altă parte i-a fost preluată cu tot cu contractul de leasing plus 18.000 de euro de viitorul secretar general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Prin acelaşi transfer dinspre cabinetul de avocatură, Ponta a devenit oficial şi proprietarul unui Fiat fabricat în 2010, pe lângă Citroenul din 2012 cumpărat în leasing.

Desfiinţarea cabinetului i-a rotunjit şi conturile personale premierului. Astfel, Ponta a ajuns la 57.951 de euro şi 12.000 de lei  în conturi, faţă de 14.165 de euro şi 12.000 de lei cât avea în urmă cu două luni. Indemnizaţia lunară a premierului este de aproximativ 1000 de euro pe lună.

"Bunurile cabinetului de avocatură au fost trecute şi până acum, în mod total transparent, însă în “declaraţia de interese”, în conformitate cu prevederile legale. Prin urmare, nu este vorba de nici o informaţie nouă, care să fi apărut în urma desfiinţării casei de avocatură. Toate aceste declaraţii  pot fi oricând verificate, fiind publice. Reamintim că, în perioada 2011-2012, ANI a verificat, la solicitarea lui Sorin Blejnar, toate declaraţiile de avere şi de interese, în căutarea unor eventuale nereguli. ANI, în urma acestor controale, a emis o decizie în care a precizat că domnul Victor Ponta a respectat cadrul legal în vigoare", a precizat Biroul de Presă al Guvernului, arătând că cele două apartamente unite au fost sediul cabinetului de avocat al lui Victor Ponta.

Pe 21 aprilie, Victor Ponta anunţa că şi-a desfiinţat definitiv Cabinetul de avocatură, decizie luată în timpul interimatului la Ministerul Justiţiei. "Am luat decizia, acum cât am fost ministru interimar al Justiţiei, şi mi-am desfiinţat cabinetul de avocatură . Am tăiat punţile cu vechea meserie", a spus primul-ministru într-un interviu la emisiune tv. Liderul PSD s-a suspendat din baroul Municipiului Bucureşti anul trecut, pe 18 mai, după ce a devenit prim-ministru.

 

Citește și: