Anca SIMINA
32283 vizualizări 17 dec 2012

După desemnarea ca prim-ministru, Victor Ponta recunoaşte că a semnat la întâlnirea informală de miercuri de la Cotroceni un pact  "de colaborare interinstituţională" cu preşedintele Traian Băsescu. Înţelegerea cu Băsescu, spune Ponta, nu face referiri la o posibilă suspendare a acestuia, ci la respectarea Constituţiei şi a independenţei justiţiei şi a condiţionat, practic, nominalizarea sa fără conflicte politice.

REVOLTA ÎN PSD după ”Nocturna” lui Ponta cu Băsescu

Documentul a fost înmânat de preşedinte joi, la Bruxelles, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi socialiştilor Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi lui Francois Hollande, preşedintele Franţei. Interogat la Bruxelles despre conţinutul hârtiilor plasate liderilor UE în bătaia camerelor de luat vederi, preşedintele a refuzat să dea explicaţii, dar a subliniat că a fost în intenţia sa ca gestul să fie cât mai vizibil.

Pactul semnat de Ponta, condiţia pentru nominalizare

Potrivit lui Ponta, documentul semnat în prezenţa lui Crin Antonescu şi a lui Liviu Dragnea este un angajament între preşedinte şi premier de a respecta Constituţia şi legile şi a fost iniţiativa şefului statului. "Scrie că o să respectăm statul de drept, independenţa justiţiei şi aşa mai departe. Sigur că l-am semnat, preşedintele şi primul ministru. E vorba de ce au de făcut preşedintele şi primul-ministru. E în Constituţie totul. Eu nu am simţit nevoia să semnez acest document. Când e de acord şi preşedintele îl dăm publicităţii. Eu n-am nimic împotrivă, dar vreau să fie un lucru decis de ambele părţi", a spus Ponta la RTV.

 

Câteva minute mai târziu, într-un interviu la Realitatea tv, Ponta a dat noi detalii: "Scrie că vrem în NATO şi în UE, nimic deosebit. O să fie o dezamăgire pentru jurnalişti documentul". Premierul susţine că documentul nu face referire la scenariul suspendării preşedintelui şi nu implică vreun angajament pentru anul viitor. "Este doar o valoare politică, n-are nicio valoare juridică. A fost o idee de a debloca o posibilă criză de la sfârşitul acestui an. Nu s-a angajat nimeni pentru la anul", a susţinut el la Realitatea tv.

Liderul PSD a admis, indirect, că semnarea pactului a fost una dintre condiţiile pentru a avea certitudinea desemnării în funcţia de prim-ministru. "Am considerat alături de Crin Antonescu că, decât să ajungem luni la consultări, să dăm semnale de instabilitate, să crească euro, faptul că primul-ministru şi preşedintele pot sta la aceeaşi masă să stabilească nişte lucruri… A fost orgoliul meu mult mai puţin important", a adăugat Ponta.

Întrebat dacă ar mai fi fost desemnat prim-ministru în cazul în care nu semna pactul cu Băsescu, a răspuns scurt: “Nu ştiu să vă spun”.

Martorul Antonescu a negat angajamentul USL sub semnătură

Crin Antonescu a negat ferm semnarea oricărui document de vreun lider al USL cu preşedintele."Întâlnirea a avut loc, a avut ca subiect de discuţie cum se procedează mai departe în posibila criză în care ne aflăm. Punctul nostru de vedere a fost că se procedează normal în raport cu Constituţia că Victor Ponta va fi numit premier. Asta s-a discutat", a spus Crin Antonescu vineri seara, la Antena 3.

Potrivit acestuia, la Palatul Cotroceni nu s-a semnat nimic în numele USL cu preşedintele Traian Băsescu. "Scenele suprarealiste de la Bruxelles când preşedintele fugea cu nişte hârtii trăgându-i de mână pe şeful CE şi alţi şefi de stat sunt nişte scene jenante. Nu ştiu ce ar fi putut scrie pe acele foi ca să fi în situaţia jenantă să tragi de mânecă alţi lideri europeni", a subliniat Crin Antonescu.

Citește și: