Anca SIMINA
3408 vizualizări 4 iul 2013

Publicarea rezultatelor recensământului din 2011 a provocat o nouă dispută politică între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Datele INS au determinat coabitanţii să se întoarcă la criza politică din 2012, dându-i, ipotetic, finaluri diametral opuse.

"Am fost peste 50% în 2012 pe 29 iulie, noi, ăştia cu lovitura de stat. Nu ne mai foloseşte prea mult acum să vedem. Mai bine mai târziu decât niciodată", a reevaluat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern, rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui în ipoteza în care s-ar fi luat în calcul, contrar deciziei CCR, numărul de electori recenzaţi cu câteva luni în urmă.

În replică, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat, din nou "lipsa de responsabilitate", considerând că datele nu sunt relevante pentru dimensiunea electoratului, întrucât nu includ cu acurateţe informaţii despre românii din străinătate care au acelaşi drept de vot.

Guvernul ar schimba listele, dar nu mai are competenţe

Disputa Ponta-Băsescu s-a consumat în contextul în care Institutul Naţional de Statistică anunţase, cu câteva ore mai devreme, că populaţia stabilă cu vârsta peste 18 ani este, din datele recensământului, de 16.269.839, precizând însă că nu se poate considera automat că aceasta ar fi populaţia cu drept de vot. În plus, au adăugat reprezentanţii INS, 727.000 dintre cei recenzaţi sunt plecaţi în străinatate pentru cel puţin un an, Institutul neavând date certe în privinţa numărului românilor din diaspora.

"Sub-înregistrarea semnificativă a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate şi nici nu au existat alte persoane (în ţară) care să declare informaţiile solicitate despre aceştia", a precizat INS.

Cu noile date, Ponta a cerut, de la masa Guvernului, miniştrilor Radu Stroe şi Liviu Dragnea actualizarea listelor electorale: "să vedem câţi suntem, cum se fac cvorumurile, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale Curţii Constituţionale mai mult ne-au încurcat", a cerut premierul renumărarea şi în actele oficiale, "cu calm, cu linişte, să nu mai păţim ce am păţit anul trecut".

Ministrul Internelor i-a tăiat însă din entuziasm. "De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a Registrului Electoral e de competenţa Autorităţii Electorale Permanente  chestiunea numărării. De acum, Ministerul Internelor nu mai are nicio problemă", s-a justificat liberalul.

Surprins, Ponta a răspuns cu o glumă: "A, deci voi nu vă mai băgaţi, vă spălaţi pe mâini". "Noi ne-am băga, legea nu ne lasă", a replicat Stroe.

Băsescu: "Lipseşte situaţia milioanelor din afara ţării"

De pe scările Senatului, unde a depus o coroană la catafalcul fostului premier Radu Vasile, Băsescu a revenit la vechile sentimente faţă de Ponta.

"Dacă a spus aşa ceva, arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate. Recensământul face o situaţie a celor care locuiesc în România, nu a milioanelor din afara graniţelor", a spus Băsescu.

Pentru şeful statului, importanţa recensământului ar avea cu totul alt impact decât cel electoral. "E important că dă numărul de locuri pentru Parlament, pentru Parlamentul European. Chiar dacă populaţia majoră e în creştere, pe fond scade, pentru că a scăzut natalitatea", a adăugat el.

Prezenţa la vot la referendumul din iulie 2012 a fost, potrivit datelor BEC, de 46,24% . Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă 11,15%. 1,32% a fost procentul voturilor nule. Numărul total al alegătorilor luat în calcul a fost de 18.292.464 din care 8.459.052 au participat la vot. 7.403.836 de persoane au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 943.375 "NU".

 

 

Citește și: