Cristian ANDREI
1540 vizualizări 11 nov 2013

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat astăzi la sfârşitul şedinţei USL că parlamentarii majorităţii guvernamentale vor respinge în cadrul Comisiei speciale pentru Roşia Montană proiectul iniţiat de Guvern şi se va crea o lege – cadru privind exploatările miniere.

“Comisia Roşia Montană îşi va da astăzi obştescul sfârşit. Principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi în concluzii câteva recomandări privind crearea unui cadru legislativ. Nu dorim să blocăm exploatarea, ci să construim o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, nu doar la Roşia Montană, în condiţii convenabile, rentabile pentru statul român, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, a standardelor de mediu. Acest proiect va fi respins, se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, bazată pe criterii ferme, la vedere, să fie reglementată”, a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că are în continuare temeri privind eventualele despăgubiri pe care firma canadiană le-ar putea cere drept despăgubiri pentru nerealizarea proiectului minier de la Roşia Montană. În vară, premierul Ponta a vorbit de despăgubiri de două miliarde de euro care ar putea fi cerute statului român.

Întrebat dacă această soluţie din interiorul USL reprezintă un eşec pentru PSD şi Guvern, Victor Ponta a răspuns: „De ce este un eşec? Aş fi vrut să se facă exploatarea în baza unei legi, dar Parlamentul a decis că vrea să facă o lege cadru, mi se pare o soluţie bună”.

După întâlnirea liderilor USL, parlamentarii puterii din cadrul Comisiei Roşia Montană urmează să dea votul final asupra proiectului trimis de Guvern, prin care acesta să fie respins.

Discuţiile în contradictoriu din USL pe subiectul Roşia Montană au apărut după ce liberalii au susţinut că nu vor vota proiectul trimis de Guvern în Parlament.

Citește și: